Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tema meseca

Z matičnim mlečkom nad spomladansko utrujenostj

Jej zdravo

Pomlad poleg brstenja v naravi, daljšega dne in več sonca prinese tudi tisti čudni občutek, ki so mu nadeli ime spomladanska utrujenost.

Višje dnevne temperature razširijo žile, kar poveča pretok krvi v možganih, presnova postane hitrejša, življenjski ritem se spremeni, telo za vse to potrebuje več energije. Sindrom spomladanske utrujenosti sprva doživljamo kot pomanjkanje energije ali volje. Spomladi si običajno zaželimo hitrih sprememb, telo pa je preprosto preveč izčrpano zaradi krepke hrane, ki smo jo uživali pozimi, in premalo gibanja, da bi lahko sledilo naših željam. Sredi dneva nas mučita utrujenost in prazna glava, ko pa je čas za počitek, ne moremo ustaviti svojih misli, prikrajšamo se za spanec in krog je sklenjen. Na srečo se z začetkom pomladi iz zimskega spanja prebudi tudi narava. Tako se spomladansko hujšanje, razstrupljanje in več gibanja na prostem spremenijo v pozitivne oblike stresa. Priporoča se tudi uživanje prehranskih dopolnil, posebno matičnega mlečka, ki je izredno učinkovit pri nihanju razpoloženja, zato mu ne pravimo kar tako naravni antidepresiv.

Zdi se, da med majhnimi čudeži narave odkrivamo vedno nove, ki prinašajo vse več dobrih učinkovin v naša življenja. Med temi se je zdaj znašel tudi matični mleček. Saj ni nič presenetljivega, da delo marljivih čebelic lahko tudi za nas prinese marsikaj dobrega, pa čeprav kar nekaj raziskav v zvezi z njim še poteka in na vsa vprašanja še nimamo odgovorov. A kot pribito drži, da matični mleček krepi življenjsko moč, spodbuja odpornost imunskega sistema, zavira procese staranja in tudi podaljša umsko delo brez utrujenosti.

Znanstveniki pravijo, da je matični mleček edini naravni izdelek, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo uspešno čisti strupov. Prodiral naj bi tudi skozi možgansko ovojnico in regeneriral celice! Uspešno krepi imunski sistem, telesu daje energijo in poveča budnost ter s tem izboljšuje koncentracijo. Pomaga pri razstrupljanju telesa in hitrejšem okrevanju, pripisujejo mu še izboljšanje splošnega počutja in povečanje psihofizične moči. Poleg tega, da blagodejno vpliva na srce, želodec in jetra, pa pomaga tudi ženskam, ki trpijo zaradi simptomov menopavze. Učinkuje celo pri pomanjkanju vitaminov in blaži živčno razrvanost.

Matični mleček poleg telesa zdravi tudi dušo. Redno uživanje matičnega mlečka pomaga odpravljati negativna čustva, na primer žalost in strah. Za boljšo koncentracijo ga uporabljajo študentje pred izpiti. V stresnih obdobjih, kot so žalovanje, upokojitev, odraščanje, selitev ali izguba službe, uživanje matičnega mlečka ublaži negativna občutja.

Uživanje matičnega mlečka pozitivno učinkuje na razpoloženje pri ženskah v menopavzi.

MATIČNI MLEČEK, NARAVNI ANTIDEPRESIV

Matični mleček vsebuje vse glavne sestavine za nastanek in obstoj živega organizma: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine C, D in E, B-kompleks, aminokisline, encime, spolne hormone, mikroelemente, sladkorje, lipide, rudninske snovi. Najpomembnejša sestavina matičnega mlečka pa je 10-HDA, 10-hidroksi-2-dekanojska kislina, ki se pojavlja tudi v drugih čebeljih pridelkih in je zelo pomembna, saj zavira razvoj plesni in številnih bakterij. Matičnemu mlečku rečemo tudi superživilo. Priporoča se njegovo uživanje vsaj tri mesece zapored, tako da en gram mlečka zadržimo pod jezikom vsaj eno minuto in šele nato pogoltnemo. Ker ni najboljšega okusa, je otroke težko prepričati, da bi ga uživali, zato ga apiterapevti zmešamo v mešanico z nesegretim medom, svežim cvetnim prahom in propolisom. Matični mleček se zaradi velike vsebnosti hormonov priporoča pri težavah s ščitnico, menstrualnih težavah, menopavznih nihanjih, težavah z zanositvijo, po operativnih posegih za hitrejše okrevanje, za lažje umsko delo in povečanje koncentracije ter kot pomoč pri tvorbi krvi. Učinkovit je pri nihanju razpoloženja. Pravimo mu tudi naravni antidepresiv.

Preženi spomladansko utrujenost

Shutterstock