Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tema meseca

Kolagen – naravna pomoč za lepšo kožo, lase, nohte in zdrave sklepe

Petra Kancler

Zaloge kolagena v telesu lahko zadržimo oziroma delno obnovimo z ustrezno prehrano, redno telesno vadbo in dovolj spanja, odličen dodatni vir pa so prehranska dopolnila.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Osemindvajset različnih vrst kolagena zajema kar 30 odstotkov vseh beljakovin, kolagenska vlakna pa so glavni gradniki medceličnega prostora vezivnih tkiv, s čimer dajejo celicam oporo in skrbijo za stabilnost tkiva. Kolagen imamo v koži, hrustancu, kosteh, mišicah in kitah ter v vsem vezivnem tkivu.

Približno 90 odstotkov kolagena v telesu so kolageni tipa 1, 2 in 3. Tip 1 je najpogostejša vrsta kolagena in je glavni sestavni del kože, tetiv, kosti in drugih organov. Kolagen tipa 2 obsega predel kosti in sklepov, je glavni sestavni del hrustanca in kot tak izredno koristen za zdravje sklepov in hrustanca. Kolagen tipa 3 je najpogostejša beljakovina v mišicah, koži, kitah in vaskularnem sistemu. Navadno ga najdemo skupaj s kolagenom tipa 1. Kolagen tipa 4 je redka beljakovina, ki je v bazalnih laminah (plasti bazalne membrane) vseh celic.

Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar se po 25. letu njegovo nastajanje v telesu upočasni. Proizvodnja upada, prožnost, elastičnost in čvrstost kolagena se zmanjšujejo v povprečju do odstotek na leto, pri kadilcih še občutno več in hitreje. Obnavljanje je nepopolno, manjše je tudi nastajanje novih kolagenskih vlaken. Prva znamenja pomanjkanja so lomljivi nohti, izpadanje las, suhi in krepasti lasje, pojavijo se gube, strije in celulit ter druga znamenja staranja, ki se stopnjujejo v bolečine v sklepih, težave z očmi in v druge degenerativne bolezni.

Pestra prehrana, redna in zmerna telesna vadba ter dovolj spanja lahko pripomorejo k upočasnitvi izgubljanja kolagena. Za to so nujne dobre beljakovine – kombinacija živalskih in rastlinskih beljakovin – ter veliko vitaminov (C, A, B, E) in mineralov (cink, silicij, baker, krom). Kolagen sestavlja niz aminokislin, med katerimi je esencialna aminokislina lizin – dobimo jo v govedini, predvsem v jetrih, svinjini, ribah, jajcih, mleku, krompirju, rižu in grahu.

Za pretvorbo aminokislin v kolagen moramo imeti na voljo še minerale ter vitamina C in B6. Cink je v semenih in oreščkih, leči, ajdi, čičerki, kakavu in čokoladi; največ bakra je v slivah, fižolu, sončničnih semenih, gobah, arašidih in sardinah. Vitamin B6 je v orehih, telečjih in govejih jetrih, lososu in sardelah, v proseni in ajdovi kaši ter bananah. Z vitaminom E so bogati predvsem mandlji, koruza, olje pšeničnih kalčkov, repa in proso, vitamin A pa pridobite z uživanjem jajc, korenja, ohrovta, marelic in pomaranč.

Vitamin C ima zelo pomembno vlogo pri gradnji kolagena, saj povečuje njegovo nastajanje in tudi preprečuje razkrajanje. Za čvrstejšo kožo uživamo zeleno papriko, pomaranče, limone, črni ribez, kivi, brokoli, ananas, mango, jagode, stročji fižol, brusnice, melone, dinje, lubenice, papajo, solato, beluše, špinačo. Poskrbeti moramo tudi za dovolj maščobnih kislin omega-3, ki so zlasti v ribjem olju – kar zagotavlja dovolj hranil vezivnemu tkivu.

Če pa uživamo osiromašeno hrano oziroma ne jemo tako, kot bi bilo treba, prehranski svetovalci svetujejo uživanje kolagena kot prehransko dopolnilo. Najučinkovitejši je tako imenovani hidrolizirani kolagen, ki je pripravljen s posebnim encimskim postopkom. Ta omogoči pridobivanje majhnih molekul, da se optimalno absorbirajo in spodbujajo sintezo lastnega kolagena v tkivih, kjer ga primanjkuje. Absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila je kar 90 odstotkov, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane manj kot 30 odstotkov. Pomembno je tudi vedeti, da kolagen iz rastlinskih virov ne obstaja, uporabljajo se predvsem kolageni živalskega izvora – predvsem morskega, govejega, piščančjega, v manjših količinah še svinjskega.

POZITIVNI UČINKI JEMANJA KOLAGENA

Kolagen je najpogosteje zastopana beljakovina v našem telesu, pomeni približno 30 odstotkov skupnih beljakovin, ki so v telesu, in kar 70 odstotkov beljakovin, ki sestavljajo kožo. Je del vezivnega tkiva in sodeluje pri funkcijah vseh telesnih struktur, je v mišicah, jetrih, laseh, nohtih, hrustancu, vezeh, sklepih, arterijah, možganih, vranici, ledvicah, pljučih in tudi v srcu. Sliši se pomembno in tudi je. 

Naše telo po 20. letu samo ne proizvaja več toliko kolagena kot pred tem, in to je dovolj zgovorno dejstvo, da ga je zato dobro nadomeščati, sicer nam vidni in nevidni znaki staranja ne uidejo. Kako torej uživanje kolagena koristi zdravju?

1. IZBOLJŠA ZDRAVJE KOŽE

Kolagen ima vlogo pri krepitvi kože, poleg tega lahko izboljša elastičnost in hidracijo. S staranjem naše telo proizvaja manj kolagena, kar vodi do suhe kože in nastanka gub. Učinki dodatkov kolagena na zmanjšanje gub so pripisani njihovi sposobnosti, da spodbudijo naše telo, da samo proizvaja kolagen. Poleg tega lahko uživanje kolagenskih dopolnil spodbuja proizvodnjo drugih beljakovin, ki pomagajo strukturirati kožo, vključno z elastinom in fibrilinom.

2. POMAGA LAJŠATI BOLEČINE V SKLEPIH

Kolagen pomaga ohranjati celovitost hrustanca, ki je gumijasto tkivo, ki ščiti sklepe. Ko se z leti količina kolagena v telesu zmanjšuje, se poveča tveganje za razvoj degenerativnih motenj sklepov, kot je osteoartritis. Nekatere študije so pokazale, da jemanje kolagenskih dopolnil lahko pomaga blažiti simptome osteoartritisa in zmanjša skupno bolečino v sklepih. Raziskovalci so ugotovili, da se dodatni kolagen nabira v hrustancu in spodbudi tkiva, da tvorijo kolagen. To lahko privede do manjšega vnetja, boljše podpore sklepom in tako se zmanjšajo bolečine.

3. PREPREČI IZGUBO KOSTNE MASE

Naše kosti so večinoma narejene iz kolagena, kar jim daje strukturo in pomaga, da so močne.

Tako kot se kolagen v telesu zmanjšuje s starostjo, tako se manjša tudi kostna masa. To lahko privede do osteoporoze, za katero je značilna manjša kostna gostota in je povezana z večjim tveganjem za zlome kosti. Uživanje kolagenskih dopolnil lahko pomaga zmanjšati tveganje za kostne motnje, kot je osteoporoza. Pomagajo povečati mineralno gostoto kosti in znižati raven beljakovin v krvi, ki spodbujajo razpad kosti.

4. POVEČA MIŠIČNO MASO

Od 1 do 10 odstotkov mišičnega tkiva sestavlja kolagen. Ta protein je potreben za ohranjanje močnih mišic in njihovega pravilnega delovanja. Študije kažejo, da dodatki kolagena pomagajo povečati mišično maso pri ljudeh s sarkopenijo, izgubo mišične mase, ki se zgodi s starostjo.

Kolagen je ključnega pomena za gibljive sklepe, stabilne kosti, zdrave mišice, močne vezi in kite, gladko kožo, sijoče lase in zdrave nohte. S staranjem (po 25. letu) se količina kolagena zmanjšuje, to pa se kaže z nastajanjem prvih gubic in gub na našem obrazu, koža upada, povečujejo se strije in celulit, nohti postanejo bolj krhki in z njimi tudi lasje, čutiti začnemo bolečine v sklepih in kosteh. Uživanje kolagena s prehranskimi dopolnili pozitivno učinkuje na naše telo, zato je čas, da izberete svojega pravega zaveznika v boju proti staranju.

Morda niste vedeli

Od gostote, kakovosti in prepleta kolagenskih vlaken v dermisu sta odvisni čvrstost naše kože in globina gub na njej. Več ko imamo dragocenega kolagena, bolj mladostna in napeta je naša koža, gubice pa so manj izrazite. In seveda – manj ko imamo kolagena oziroma večja ko je njegova razgradnja, bolj je koža upadla. Ker z leti tudi gravitacija naredi svoje, pride zato do vse večjega neljubega kopičenja tkiva v spodnji tretjini obraza, ob čeljustni kosti. 

Zakaj se kolagen razgrajuje?

Razgradnja kolagena je del normalnega fiziološkega staranja kože, ki smo ga deležni vsi. Z leti telo vse težje ohranja beljakovine, zato tudi vse težje ohranjamo mišično maso, čedalje več pa imamo maščob. Najizraziteje pa na razgradnjo kolagena vplivajo vnetni procesi v koži in uničujoč učinek vsakodnevnega sevanja žarkov UVA. Fotostaranje je po raziskavah kar 80-odstotno prevladujoč mehanizem prezgodnjega, vidnega staranja kože. Pomembno je vedeti, da izpostavljanje sončnim žarkom vedno sproži nastanek vnetnih procesov v koži, tudi če ste le rahlo porjaveli. Vsaka rjava, ne samo rdeča koža je torej znak vnetja. Vnetje pa vedno pomeni razgradnjo. Prav zato je za ohranjanje zdravja kože in mladostnega videza ter za preprečevanje razgradnje dragocenega kolagena nujno, da kožo pred vplivom sevanja žarkov UVA zaščitimo prav vsak dan v letu.V nasprotju z žarki UVB, ki so najaktivnejši v poletnem času in sredi dneva (od 12. do 16. ure), imajo žarki UVA vse leto uničujoč vpliv na kožo. Žarki UVA namreč sevajo tudi, kadar ni sonca (v megli in oblačnem vremenu) in prehajajo celo skozi steklo. Teh žarkov je v ozračju kar 95 %, imajo daljšo valovno dolžino od žarkov UVB in zato v kožo prodrejo precej globlje, na svoji poti pa trajno poškodujejo kolagenska vlakna, ki so odgovorna za čvrstost kože. Zato imajo dermatologi več kot prav, ko poudarjajo, da je najcenejša terapija v boju proti prezgodnjemu staranju dobra UV-zaščita kože vse leto.

MEDEXOV KOLAGEN LIFT V TEKOČINI

Medexov.jpg
KOLAGEN LIFT V TEKOČINI
Promocijski material

Medexov kolagen lift v tekočini je izredno prijetnega okusa. Dodan je sok hruške in črnega ribeza, ki se odlično podata k naravni aromi maline. Brez težav kolagen uživate kar samostojno, ne da bi vam v ustih ostal neprijeten priokus.

Prehransko dopolnilo Kolagen lift v tekočini vsebuje kolagen naticol, ki je ribjega izvora. Za njegovo učinkovitost so bili izvedeni nekateri klinični preizkusi. Vsebuje tudi elastin, ki je prav tako beljakovina. Obe beljakovini se zelo dobro absorbirata v telo, saj tako kolagen kot elastin vsebujeta majhne delce, ki imajo nizko molekulsko maso. Hidroliziran kolagen ima glede na raziskave dobro absorpcijo v telesu in je skoraj brez poškodb prešel skozi črevesno steno.

Za dodatno učinkovitost prehranskega dopolnila Kolagen lift v tekočini poskrbijo vitamini in minerali.

Vitamin C, ki ga sicer bolj poznamo po vplivu na normalno delovanje imunskega sistema in kot vitamin, ki pripomore k manjši utrujenosti in izčrpanosti, pripomore tudi k normalnemu tvorjenju kolagena. Predvsem pomaga pri normalnem tvorjenju kolagena za normalno delovanje krvnih žil, kosti, dlesni, zob in hrustanca ter tudi za normalno delovanje kože. Vitamin C pripomore tudi k zaščiti celic pred oksidativnim stresom in k normalni energijski presnovi.

Niacin oziroma vitamin B3 pripomore k vzdrževanju normalne kože. Ob tem pa tudi k normalni energijski presnovi ter k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Vitamin D je vitamin, ki ga večini prebivalstva primanjkuje. Pomaga pri normalnem delovanju imunskega sistema in ima vlogo v procesu delitve celic. Pomemben je še pri vzdrževanju normalnih zob in kosti ter delovanju mišic.

Za kožo je pomemben tudi vitamin A, saj pripomore k vzdrževanju normalne kože. Hkrati pripomore k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Vitamin E zaščiti celice pred oksidativnim stresom.

Cink ima številne vplive na delovanje človeškega telesa. Pripomore k vzdrževanju normalne kože, las, nohtov in tudi kosti. Zadostne količine cinka pripomorejo k ohranjanju normalnega vida in tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema.

K vzdrževanju normalnih nohtov in las pripomore tudi selen. Poleg tega pa še k  zaščiti celic pred oksidativnim stresom in k normalnemu delovanju imunskega sistema.

UČINKI

§ Patentirani kolagen Naticol dokazano zmanjša gube in izboljša čvrstost kože

§ Elastin daje koži elastično strukturo in oporo

§ Hialuronska kislina kožo navlaži od znotraj

Komu je namenjen Kolagen Lift?

  • Vsem po 25. letu starosti
  • Vsem, ki si želite zmanjšati gube
  • Vsem, ki si želite izboljšati čvrstost in elastičnost kože
  • Vsem, ki veste, da kožo najbolje nahranimo od znotraj
  • Vsem, ki iščete okusen kolagen z dokazano učinkovitostjo
  • Vsem, ki prisegate na preprosto in nezamudno uporabo

Značke: kolagen, učinki

Zadovoljna ženska

Shutterstock