Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tema meseca

Odkrijte skrivnost dolge mladosti

Petra Kancler

Po novem lahko tudi na hitrost biološkega staranja svojega telesa sami bistveno vplivamo. Vsa naša vitalnost in življenjska energija izvirata iz dobrega delovanja naših celic. Za ohranjanje mladosti in vitalnosti pozno v starost moramo čim več narediti že po 30. letu, a nikoli ni prepozno! Zato velja za upočasnitev biološkega staranja celic in celotnega organizma zdrav življenjski slog dopolniti z antiageing podporo na celični ravni.

Starost je neizogibna, staranje ni! Dejstvo je, da danes živimo dlje, a se nam tveganje za številne kronične bolezni vsako desetletje življenja drastično povečuje, od srčno-žilnih bolezni, artritisa, demence, sladkorne bolezni do različnih vrst raka. S staranjem se namreč povečuje količina napak v DNK, kar privede do nepravilnega delovanja posameznih celic, tkiv in na koncu organov. Gre za proces biološkega staranja, ki je pri nekaterih hitrejši, pri drugih počasnejši, odvisno delno od podedovanih genov, močno pa tudi od življenjskega sloga in prehrane.

Vsa skrivnost mladosti je v naših celicah. Nekatera živila jih pomlajujejo in obnavljajo, pa varujejo pred prostimi radikali in vsiljivci. S hrano in prehranskimi dopolnili je mogoče vplivati na boljšo zbranost, miselno vztrajnost, okrepiti spomin, popravljati glavobole in migrene, nespečnost in depresije. Mnogi so prepričani, da je po 65. letu vsega konec. A raziskave kažejo, da je mogoče z redno, uravnoteženo in mešano prehrano, v kateri so vse hranilne in zaščitne snovi živalskega in rastlinskega izvora, ohraniti relativno mladostnost in dober imunski sistem tudi v pozni kronološki starosti. In še nečesa se moramo zavedati: mladosti v telesu ne merimo zgolj z leti in gubicami, temveč z ustvarjalno energijo, voljo, zagnanostjo in vztrajnostjo, da izpolnimo cilje. Mladost je torej v krvi, ki po žilah s kisikom oplaja vse celice našega telesa, iskri možgane, budi želje in veselje, krepi mišice in kosti, gladi našo kožo. Vse to je mogoče! Skrivnost mladosti v telesu je v gibanju, radosti nad življenjem in – v hrani. V skrbi za popolno paleto hranil, s katerimi pomlajujemo naše celice, jih varujemo in oskrbujemo z gorivom, da lahko ustvarijo dobro življenjsko energijo.

V celicah nastaja življenjska energija. Naše celice se nenehno obnavljajo in s tem vsi organi: odmirajo in nastajajo. Pri mladih, odraščajočih organizmih nastaja veliko več celic, kot jih odmira, zato organizem raste. Pri odraslih se celice le številčno obnavljajo. Vsako sekundo odmre okrog deset milijonov starih celic in približno toliko nastane tudi novih. V nasprotju s staranjem je torej mladost v telesu sposobnost celic, da se v celoti ali skoraj v celoti do potankosti prekopirajo in zamenjajo. Čim popolnejša in natančnejša je preslikava celic ter s tem vijačnic DNK in genov, tem dlje bomo ohranjali mladost v telesu. Staranje telesa je torej v nekem pogledu čedalje večja nezmožnost celic, da bi se v celoti in povsem obnovile ter pri tem tudi popravljale nepopolne in slabe preslikave. Vzrokov za to je veliko. Mednje spadajo pretirano sončno sevanje, strupeni kemični hlapi, pa tudi strupi, ki nastanejo pri celičnih procesih, zlasti prosti radikali pri oksidaciji. Negativno vpliva tudi dolgotrajen in obremenjujoč stres, prav tako nam škodijo pomanjkanje spanja, ponočevanje, kajenje, uživanje alkohola in pretirano pitje kave, škodljiva poživila ter slabe prehranske navade.

Popravilo celic. A z nekaterimi živili in prehranskimi dopolnili je celo mogoče pospešiti obnavljanje celic! Za popravilo celic in s tem preprečevanje celičnega staranja potrebujemo živila, ki vsebujejonukleinske kisline. Te pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu. Če jih ni dovolj, se presnovni proces zmanjša na okrog 70 odstotkov normalnega in postanemo utrujeni. Veliko nukleinskih kislin je denimo v fižolu, grahu in česnu.

Skrivnost vitalnih stoletnikov. Po ugotovitvah znanstvenikov je na svetu več območij z ljudmi, ki doživijo precej višjo starost kot drugod. Za vse je poleg dolgoživosti značilno tudi to, da zelo dolgo ohranijo mladostnost telesa in duha. Ta območja so otoki Ikarija v Grčiji, Okinava na Japonskem in Sardinija v Italiji ter vznožje Kavkaza, Loma Linda na jugu Kalifornije, Nicoya na Kostariki. Medicinske ugotovitve kažejo, da Okinavci uživajo raznovrstno hrano iz nabora 206 živil in začimb. V povprečju na dan pojedo 18 živil iz tega nabora in vsaj sedem je različnih vrst sadja in zelenjave. Trikrat na teden jejo ribe in dvakrat na teden svinjino. Beli riž dopolnijo z ajdo in jajčnimi rezanci. Značilno je, da pojedo za tretjino manj sladkorja kot drugi Japonci, pol manj solijo in v celoti zaužijejo le 1785 kalorij na dan, kar je dobrih 15 odstotkov manj kot sonarodnjaki. Ne najedo se do polne sitosti. Zato imajo na Okinavi manj bolezni srca, raka in vnetij. Delež dementnih je izrazito nižji od svetovnega povprečja. Večina ima visoko raven spolnih hormonov do pozne starosti in v krvi manj prostih radikalov, ki povzročajo celično starost. Za vsa območja je značilno, da tam mladi in stari ne pretiravajo s športom, temveč vstajajo zgodaj in se ves dan gibljejo, hodijo ali vrtnarijo. Na Kreti ljudje, ki dolgo živijo, uživajo veliko divjih zelišč.

Oranžni, rdeči in vijolični plodovi za visoko starost. Mnogi znanstveniki prisegajo na sredozemsko prehrano. Vendar je hrana samo ena od sestavin dolgoživosti. Ključ je kompleksnejši; vsebuje prehrano, gibanje, urjenje možganov, ustvarjalne življenjske cilje ter družabne, družinske in prijateljske stike in srečanja. A po novem priporočilu naj bi imel vsakdo na jedilniku na dan vsaj 30 različnih živil, da se hranila prepletajo med sabo. V našem okolju so živila za doseganje visoke starosti oranžni, rdeči in vijolični plodovi. Torej vsak dan jejmo korenje, rdečo peso, jagodičje, paradižnik, zlasti moški paradižnikovo mezgo, marmelade iz jagodičja, sliv, bezgovih jagod in aronije, brusnice, od 7 do 9 orehov na dan, lešnike, za začimbo pa so zelo priporočljive brinove jagode. Dobro je vključevati veliko zelišč in začimb, npr. rožmarin, timijan, lovor, kurkumo. Obvezno tudi trikrat na teden ribe.

Od hranilnih snovi vsake po malem! Svojo vitalnost in življenjsko energijo velja ohranjati s hrano, ki ni predelana. Vedno je dobro uživati vsakega po malem, pravijo strokovnjaki. A to nikakor ne pomeni, da vzamemo po nekaj živil z vsake police v trgovini, temveč izbiramo živila po pomenu, od beljakovin, ogljikovih hidratov, različnih maščob živalskega in rastlinskega izvora do vlaknin ter naravnih vitaminov in mineralov. Pri vsakem obroku poskrbimo za preplet teh živil, da zaužijemo resnično vse, kar telo potrebuje. Preprost in vsem razumljiv primer takih jedi na krožniku so ričet in druge enolončnice, mineštre z veliko sestavinami, primorske jote ... Pomembno je uživati živila rastlinskega in živalskega izvora ter jih med seboj kombinirati. Dober primer so na primer ajdovi žganci ali polenta z ocvirki in kislim mlekom. Pa sadje, najbolje lokalno in sezonsko, se pravi jabolka, češnje, marelice in grozdje.

Podaljšanje zdravega obdobja življenja

Zdravo obdobje življenja si lahko podaljšamo predvsem s prilagoditvijo življenjskega sloga in prehrane. Sem spadajo na primer zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij za 15 do 25 odstotkov, občasno stradanje in izpostavljanje telesa nizkim temperaturam, zmerna fizična aktivnost ter uživanje snovi, ki spodbujajo delovanje sirtuinov. To so pomembni proteini v telesu in so ključni za pravilno izražanje genov, popravo napak v DNK. Da pa se sirtuini v našem telesu ustrezno aktivirajo, je potreben koencim NAD, ki igra tudi ključno vlogo pri metabolnih procesih v celicah in pri proizvodnji energije. Na žalost se s staranjem količina NAD v našem telesu zmanjšuje – ko dosežemo starost 50 let, se nivo NAD v povprečju zniža že za 50 odstotkov, pri osemdesetih pa imamo tega koencima le še 10 %. Zato je okrnjeno tudi delovanje sirtuinov in procesi, ki jih kontrolirajo, ne potekajo, kot bi morali.

Ključen je matični mleček

Matični mleček je pomemben pri blaženju vnetnih procesov v telesu, ki pomembno pripomorejo k hitrejšemu biološkemu staranju. Raziskave kažejo koristni učinek matičnega mlečka na procese, ki so posredno povezani s staranjem organizma:

-      preprečuje staranje celic in spodbuja njihovo regeneracijo;

-      aktivira sirtuine, to se beljakovine, ki skrbijo za pravilno delovanje celic in popravljanje napak v DNK, ki se s staranjem sicer kopičijo;

-      zavira škodljive vnetne procese v telesu, ki pripomorejo k staranju in razvoju kroničnih bolezni;

-      spodbudi lastne mehanizme za boj proti škodljivim učinkom prostih radikalov, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni, in tako poveča odpornost organizma proti stresu.

Prehransko dopolnilo za upočasnitev biološkega staranja celic in celotnega organizma

Prvi s to kombinacijo sestavin na svetu.

V Medexu so razvili pomembno prehransko dopolnilo za upočasnitev biološkega staranja celic in celotnega organizma. Novi izdelek, ki vsebuje kombinacijo matičnega mlečka, koencima NAD in Q10, je prvo antiageing prehransko dopolnilo s to kombinacijo sestavin na svetu.

Kako deluje BEELIXIR in zakaj je tako učinkovit?

Beelixir™ je naravno prehransko dopolnilo za upočasnitev biološkega staranja organizma.

Vsebuje edinstveno formulo ROYAL YOUTHTM , ki jo sestavljata matični mleček in zaščitena oblika reduciranega NAD, ki je enkapsulirana v čebelji vosek in palmine maščobe za zaščito pred razgradnjo v želodcu ter zaščitena pred oksidacijo s stabilizirano obliko klorofila. Na ta način se dobro absorbira in je neposredno na voljo celičnim procesom. Formulo ROYAL YOUTHTM sestavlja še koencim Q10, ki sodeluje pri proizvodnji celične energije, deluje kot antioksidant, pomemben pa je tudi pri podvajanju in popravljanju DNK. Tako kot s starostjo upada raven NAD v telesu, upada tudi raven koencima Q10, zato je koristno poskrbeti za dodaten vnos v telo. 

Poleg teh ključnih sestavin pa Beelixir™ vsebuje cink in vitamin D, ki imata vlogo pri delitvi celic. Cink sodeluje pri sintezi DNK in beljakovin ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin D pa v številnih fizioloških procesih (zdravje kosti, zob, mišic, imunski sistem … ). Pomanjkanje tega vitamina vpliva na spremenjeno izražanje genov. Beelixir™ vsebuje tudi tiamin (vitamin B1), ki pripomore k sproščanju energije pri presnovi in k delovanju živčnega sistema ter ima vlogo pri delovanju srca.

mizigoj.jpg
Direktorica Medexa Aleša Mižigoj
Agara Vučemilović

»V Medexu smo zelo ponosni, da smo razvili Beelixir, pomembno prehransko dopolnilo za upočasnitev biološkega staranja celic in celotnega organizma. Novi izdelek, ki vsebuje kombinacijo matičnega mlečka, koencima NAD in Q10, je prvo 'antiageing' prehransko dopolnilo s to kombinacijo sestavin na svetu,« je poudarila Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, kjer z registrirano raziskovalno skupino že šest desetletij vlagajo v raziskave in razvoj.

»Beelixir je namenjen vsem po 30. letu starosti, ki želijo podaljšati obdobje zdravega življenja v kar se da pozno starost, upočasniti biološko staranje celic in celotnega organizma, zdrav življenjski slog dopolniti z 'antiaging' podporo na celični ravni ter bi radi 'zares' živeli do konca življenja,« nam je še zaupala direktorica Medexa Aleša Mižigoj o novem izdelku, ki je prišel na trg in lahko bistveno pripomore h kakovosti življenja vseh ljudi.

mizigoj kopinc.jpg
Aleša Mižigoj in dr. Rok Kopinč sta predstavila prehransko dopolnilo za upočasnitev biološkega staranja celic.
Agara Vučemilović

»Beelixir je naravna podpora celičnim funkcijam za upočasnitev biološkega staranja celic in celotnega organizma. Pripomore k normalni delitvi celic, normalni sintezi DNK, sproščanju energije v celici in zaščiti celic pred oksidativnim stresom,« je pojasnil direktor razvoja v Medexu dr. Rok Kopinč.

Značke: aktualno, mladost

ženska.png

Večna mladost

Jej zdravo