Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zdravje

Gozdna kuhinja

CU

Gozd je lahko eden najboljših živilskih supermarketov. Njegova ponudba je zdrava, raznovrstna, visokokakovostna in ekološka, je prepričana Petra Kavšek. Poleg tega lahko prav vse dobrote dobimo brezplačno. In najprej nas poživi sprehod skozi gozd, nato še hrana, ki je naravna in podobne niti ne moremo kupiti v trgovini.

Spomladi nam gozdovi ponujajo čemaž, smrekove vršičke, koprive, šparglje in bezgove cvetove, poleti nas razveseljujejo z gozdnimi sadeži, kot so borovnice, maline, gozdne jagode in robidnice, jeseni pa so nam na voljo lešniki, kostanj in bogata izbira gob. Pri tem velja poudariti, da je vsaka gozdna hrana bogata z okusi, vitamini in minerali ter nam pomaga pri vzdrževanju zdravja. Že nabiranje, sprehajanje in priprava hrane so pravi užitek. Iz sadežev gozda lahko pripravimo široko paleto jedi. Od napitkov, solat in juh do prilog, glavnih jedi in sladic. Sezono njihove uporabe lahko podaljšamo z različnimi postopki, kot so zamrzovanje, vkuhavanje in sušenje, ter uživamo v raznovrstnih okusih gozda vse leto.

Petra Kavšek nam v dopolnjeni knjigi Gozdna kuhinja predstavlja kar nekaj novih zanimivih in slastnih receptov. Sama je nabirala gozdne sadeže, preizkušala recepte, jih fotografirala in pripravila knjigo. Predstavi nam več kot 120 receptov, ki so vsi nekaj posebnega. Ob tem pa nam zaupa še številna druga koristna navodila, opozorila in male skrivnosti navdušenega nabiralca. V knjigi tako najdemo nove ideje za jedi iz sestavin, nabranih v gozdu: iz gob, kostanja, čemaža, špargljev, bezga, gozdnega jagodičja, lešnikov, kopriv, smrekovih vršičkov. Ob tej priložnosti smo jo prosili, naj z nami deli svoje najljubše recepte s koprivami.

KOPRIVE

Koprive so zelišče, ki si ga lahko privošči vsakdo ter si tako obogati in popestri jedilnik. Samo malo se ozremo naokoli in že si jih lahko naberemo ter pripravimo poceni in hranljiv obrok z obilo vitaminov in mineralov. Težava je, da koprive ob dotiku pečejo. Pri nabiranju si pomagamo z rokavicami in škarjami.

Čas in kraj nabiranja

Od marca do junija po obronkih gozdov, ob poteh in vzdolž jarkov.

Uporaba v kuhinji Uporabljamo mlade vršičke in liste. Koprive pripravljamo podobno kot špinačo in blitvo, z njimi napolnimo zavitke ali pa jih skupaj s pinjolami spremenimo v pesto in prelijemo po testeninah. Najučinkovitejše so surove. Vršiček odtrgamo, ga pogladimo po spodnji strani in dobro zmanemo med dlanmi, da preneha peči. Tako so vršički primerni za uporabo v solatah, namazih in polivkah. Surove lahko dodajamo v smutije, v katerih pride njihova zdravilna moč še posebno do izraza.

Čaj lahko pripravimo iz suhih ali svežih listov

Suhi listi: 2–4 g zmletih suhih listov prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo 5 minut. Pijemo trikrat na dan. Sveži: nekaj svežih listov prelijemo z vrelo vodo in pustimo, da se kuha najmanj 10 minut, potem precedimo. Lahko dodamo limono za aromo. (Ostanek lahko izkoristimo kot kuhano zelenjavo, je namreč zelo hranilen.)

Značke: koprive, zdravje

Domače iz narave: koprive

Zarja Jana