Izšla je nova številka!

Kolagen – naravna pomoč za lepšo kožo, lase, nohte in zdrave sklepe

Zaloge kolagena v telesu lahko zadržimo oziroma delno obnovimo z ustrezno prehrano, redno telesno vadbo in dovolj spanja, odličen dodatni vir pa so prehranska dopolnila.

Morda je kriv magnezij?

Poleti se pokažejo nekatere nevšečnosti, ki jih v hladnejših mesecih morda niti ne občutimo.

Odkrijte skrivnost dolge mladosti

Po novem lahko tudi na hitrost biološkega staranja svojega telesa sami bistveno vplivamo. Vsa naša vitalnost in življenjska energija izvirata iz dobrega delovanja naših celic. Za ohranjanje mlados

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Aktualno

Za žejo je najboljša voda

Jej zdravo

Strokovnjaki po ocenjevanju pijač z dodanimi vitamini svetujejo pitje vode.

Primerjalno ocenjevanje devetih brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini v izvedbi Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave je pokazalo, da je zaradi visoke vsebnosti sladkorja v njih bolje piti vodo, s pestro prehrano pa lahko telo vitamine, ki so v pijačah, pridobi samodejno. Zveza potrošnikov Slovenije je pregledala in ocenila devet brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini z okusom limone. Po štiri so dobile oceno dobro in povprečno, ena pa je dobila oceno pomanjkljivo, predvsem zato, ker ima v primerjavi z ostalimi izdelki višjo vsebnost sladkorja, povrhu pa še dodana sladila. Vsebnost sladkorja v 100 mililitrih pregledanih pijač se giblje med 1,8 in 4,7 grama. Z eno plastenko ali tetrapakom tako lahko v telo vnesemo tudi do 30 gramov sladkorja, kar znaša 60 odstotkov še priporočenega dnevnega vnosa sladkorja za odraslo osebo.

Vsaka izmed ocenjevanih pijač vsebuje svojevrsten »koktajl« vitaminov in mineralov, toda njihov dodatek še vedno ne prevesi tehtnice v njihovo korist, ko ga primerjamo z dodanim sladkorjem. Sladke pijače, z vitamini ali brez njih, so namreč še vedno eden glavnih krivcev za debelost, predvsem med mladimi. Strokovnjaki poudarjajo, da s pestro in raznoliko prehrano, ki temelji na nepredelanih živilih, običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe. Poleg vitaminov imajo pijače pogosto dodane tudi minerale. Največ jih dobimo z izotoničnimi pijačami, ki so namenjene uživanju med športnimi aktivnostmi in po njih, da z njimi hitro in enostavno nadomestimo minerale, ki jih naše telo izloči s potenjem. Za športnike so takšne pijače koristne, saj morajo zaradi izgubljene energije po športni aktivnosti vnesti tudi dovolj sladkorja, ki ga v teh pijačah ne primanjkuje.

Brezalkoholna pijača z dodanimi vitamini je še vedno sladka pijača, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah. Za žejo je najboljša voda. Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Kadar ugotovite pomanjkanje, ki ga ne morete nadomestiti s hrano, pa raje posezite po prehranskih dopolnilih oziroma zdravilih, če vam jih predpiše zdravnik.

Značke: voda, pitje, tekočina

Vodo je treba prekuhavati

Profimedia