Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Aktualno

Hitro, zdravo in spektakularno - iz pečice

Jej zdravo

Nimate časa za kuho? Preverite recepte za okusne jedi, za katere ne potrebujete več kot pol ure. Priljubljena blogerja Maja in Jernej Zver sta nam zaupala, kako prihraniti čas, ne da bi žrtvovali okus. In razkrila, da pečenje v pečici ni samo za jesen in zimo ter za pripravo mesa, pač pa lahko s tem preprostim načinom priprave izvlečemo veliko okusa tudi iz pomladnega in poletnega sadja ter zelenjave.

Maji in Jerneju, tandemu, ki ustvarja priljubljeni in nagrajeni blog Jernej Kitchen, je uspelo nekaj neverjetnega - svojo prvo knjigo sta izdala na ameriškem trgu. Zdaj pa je več kot sto slastnih receptov priljubljenega tandema končno na voljo tudi v slovenščini, v knjigi Spektakularne jedi iz pečice. Zmotno smo prepričani, da termin peka v kontekstu dnevnega obroka pomeni le dolgotrajno pripravo, po možnosti mesa, ki si ga privoščimo ob nedeljah ali praznikih. Maja in Jernej svoje recepte priporočata vsem, ki jim primanjkuje časa za kuhanje:

»Ogromno sila okusnih jedi je lahko pripravljenih v pol ure ali manj. Veliko je celo takih, da tudi pospravljanja posode ni veliko. Sicer pa vsem, ki jih pri vsakodnevni pripravi hrane preganja čas, svetujeva, da preprosto skuhajo večje porcije jedi, ki jih lahko naslednji dan pogrejejo ali zamrznejo za drugič.« 

maja_ and_jernej_portrait.jpg
Jernej in Maja
Promocijski material

Številni recepti obsegajo ideje za sočno perutnino za vsako priložnost, svinjino, za katero ne porabimo skoraj nič časa, preprosto pripravljene morske jedi, ki se topijo v ustih, pa govedino, jagnjetino in divjačino, ki jih spečemo v pol manj časa kot običajno. A tukaj so še nepozabna pečena zelenjava, hitre priloge in prigrizki, sladice in solate. A kako vse to, za kar bi v resnici porabili skoraj ves dopoldan, pripraviti v 30 minutah? Odgovor je: kuhanje na visoki temperaturi v pečici. Seveda z nekaj triki in znanjem, ki ga avtorja podelita z nami in nam tako vlijeta novo veselje do vsakodnevne kuhe. Še kako uporabno v teh ponorelih časih, kajne?

Kdo sta Maja in Jernej? Jernej Zver je obiskoval kuharsko šolo in je v restavracijah delal s številnimi priznanimi kuharskimi mojstri. Zdaj razvija recepte in dela kot kulinarični stilist. Maja Zver je oblikovalka, ki se posveča kulinarični fotografiji - tudi slovenska izdaja knjige je opremljena z njenimi čudovitimi fotografijami.

solata s koromacem in pomaranco.jpg
Solata s koromačem in pomarančno
Promocijski material

PRAKTIČNI NAMIGI VELIKIH MOJSTROV

Kako se optimalno pripraviti, kadar želimo obrok pripraviti v pečici v pol ure?

Pomembno je, da najprej preberemo recept od začetka do konca. Tako bomo natančno vedeli, kako si koraki sledijo, in brezskrbno ustvarjali, brez dodatnega stresa, kaj nas čaka.

Nato segrejemo pečico na želeno temperaturo in pripravimo sestavine.

Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred uporabo, saj mora biti pred peko vedno sobne temperature, da bo bolj sočno. 

Žar je odlična funkcija, na katero res velikokrat pozabimo, medtem ko se v restavracijah pogosto uporablja, predvsem za dokončanje jedi - da dosežemo odlično zapečeno zunanjost, hkrati pa ohranimo mehkobo in sočnost notranjosti mesa.

Zapomnite si - barva odraža okus. Bledoličnost pečenke ali zelenjave torej sporoča, da najverjetneje ne bomo uživali v obroku. 

Prav tako je pomembno, da se zelenjava speče na visoki temperaturi v kratkem času, da ohrani barvno, slastno zunanjost, notranjost pa ostane hrustljava.

Značke: knjiga, recepti

Pečeni jajčevci z lešniki in feto

Promocijski material