Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Aktualno

Lepota po vegansko

Jej zdravo

Večina se odloči uporabljati vegansko kozmetiko, torej kozmetiko, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, iz etičnih razlogov.

Veganska kozmetika je prijazna do ljudi, živali in okolja. Če želite kupiti takšno kozmetiko, bodite pozorni na to, kaj piše na embalaži, preglejte pa tudi sestavine, da vidite, iz česa je narejena.

Še bolj kot to, kaj piše na embalaži, pa so pomembni certifikati, ki jih kozmetika ima. Poleg potrdila, da gre res za vegansko kozmetiko, je priporočljivo, da je izbrana kozmetika tudi organska. Takšna kozmetika namreč ni le bolj prijazna do okolja in narave, ampak tudi do naše kože, zato se jo splača preizkusiti. Naravne sestavine so namreč do kože veliko bolj prijazne, saj ne porušijo njenega naravnega ravnovesja, ki pomembno vpliva tudi na njen zdravi videz.

Je veganska kozmetika res tako učinkovita kot konvencionalni izdelki?

Če izberete kakovostno blagovno znamko, vsekakor! Sodobna tehnologija namreč zna iz rastlin izvleči prav neverjetne učinkovine, ki prijajo naši koži, jo pomirjajo in negujejo ter skrbijo za to, da je zdrava in sijoča. Enako velja za nego las in druge kozmetične izdelke, ki so lahko enako učinkoviti, če so veganski ali ne. Proizvajalci se običajno za takšne sestavine odločajo zaradi cene ali zgolj zaradi ustaljenega postopka izdelave kozmetike. Tisti, ki želijo izdelati kozmetiko brez živalskih sestavin, pa morajo biti pri izbiri veliko bolj inovativni, zato preizkušajo različne kombinacije, da bi odkrili najboljšo.

Suha koža, tanki lasje in krhki nohti – pr(a)va pomoč je MSM

Tudi če redno skrbite za telo in ga ohranjate mladostnega, ste se gotovo že ujeli v vrtinec, ko ni bilo časa za redne in zdrave obroke, ko niste bili telesno aktivni ali ste pozabili na dragocene minute za nego telesa. Naše počutje se vedno odraža tudi na našem videzu: neželene posledice so pusta in neelastična koža, lomljivi in tanki lasje, krhki nohti … Kako si torej pomagati? V veliko pomoč so prehranska dopolnila z vse bolj priljubljenim MSM. Mineral lepote MSM še posebej navdušuje vse, ki se izogibajo uporabi kolagena in drugih izdelkov živalskega izvora in prisegajo na veganske izdelke.

Kaj je MSM?

MSM ali metil sulfonil metan je organski vir žvepla, tretjega najpogostejšega minerala v človeškem telesu. MSM je sicer v sledeh v nekaterih vrstah zelenjave, na primer v čebuli, česnu in kapusnicah ter v beljakovinsko bogatih živilih, kot so mleko, jajca, semena in oreščki. Vendar je količina metil sulfonil metana v naravnih virih premajhna, saj ga je v koncentracijah manj kot 1 µg/kg. Če bi ga pridobivali iz naravnih virov z ekstrakcijo, bi za 200 g MSM potrebovali kar 200 ton materiala!

Funkcija žvepla v telesu

Žveplo krepi vezivno tkivo in imunski sistem ter izboljšuje presnovo, skrbi za zdravje kože in sodeluje pri razstrupljanju telesa. Blaži vnetja, ki jih povzročajo stres, fizični napor ali toksini iz okolja. Poleg tega varuje telo pred oksidativnimi poškodbami, saj krepi naravne antioksidativne sposobnosti telesa, tako da nevtralizira škodljive proste radikale. Zveni sicer zapleteno, a ni treba biti strokovnjak za ugotovitev, da našemu telesu primanjkuje žvepla. Znaki so namreč očitni.

Znaki, da nam primanjkuje žvepla/MSM

  • Nikakor ne moremo imeti lepih dolgih nohtov, saj so ves čas krhki, lomljivi, se listajo, hitro se nam zatrgajo.
  • Obnohtna kožica je lahko zelo suha in se nam trga ali pa imamo težavo z močno pordelo kožico, ki se hitro vname.
  • Začeli smo opažati pigmentne madeže in neenakomerno obarvanost kože.
  • Naša koža je suha, pusta in nečvrsta, zato nas še toliko bolj motijo izrazne gubice.
  • Težko oblikujemo pričesko, saj so lasje krhki in lomljivi ter brez sijaja.

In tu pride na pomoč MSM. Naravnega v manjših odmerkih dobimo s prehrano. A primanjkljaj je najlažje nadoknaditi z dopolnili k prehrani.

Naravni MSM v prehranskih dopolnilih ne obstaja

Ker je nastajanje molekule MSM jasno, lahko v laboratorijih poustvarijo kemijsko popolnoma enako spojino, kot jo najdemo v naravi. Na embalažah MSM-ja sicer pogosto zasledimo navedbo, da gre za naravni MSM, čeprav je pridobljen sintetično.

Edina varna izbira je MSM, pridobljen z destilacijo

Od prečiščevalnega postopka spojine je odvisno, koliko zdravju škodljivih snovi bo MSM vseboval oziroma kako kakovostno bo prehransko dopolnilo. Zato je pomembno, da izberemo prehransko dopolnilo, v katerem je mineral lepote MSM pridobljen z destilacijo, ne pa s kristalizacijo. Pridobivanje s kristalizacijo je res cenejše, vendar pa tako pridobljeni MSM lahko vsebuje težke kovine, ki imajo negativne posledice na zdravje.

Kaj pušča negativne posledice na laseh, koži in nohtih?

Vremenske spremembe in napačna nega

Vsak letni čas prinaša spremembe, ki jih moramo upoštevati tudi pri negi telesa. Skrb za telo pa še zdaleč ni samo od zunaj – za lep in zdrav videz kože, bujne svetleče lase in trdne nohte moramo poskrbeti tudi od znotraj z zadostnim vnosom hranljivih snovi, vitaminov, mineralov. Vitamin C, koencim Q10 in MSM spadajo med najučinkovitejše pomočnike, ko gre za zdrav in lep videz našega telesa. Če ne prilagodimo nege potrebam svojega telesa, lahko težave še poslabšamo. Zato je dobro, da veste, kaj potrebuje vaš tip kože, lasje in nohti in izberete prava negovalna sredstva in prehranske dodatke za svoje telo.

Stres

Ko smo pod hudim pritiskom, adrenalne žleze začnejo čezmerno izločati kortizol, hormon stresa, kar se pokaže na koži kot povečano izločanje sebuma (koža postane bolj zamaščena). Prav tako povišan nivo kortizola povzroča izgubo kolagena in elastina, ki skrbita za elastičnost in gladkost kože. Če imate kronična obolenja kože, se vaši simptomi lahko ob stresu močno poslabšajo (ekcemi, atopični dermatitis, luskavica, rozacea …). Enako velja za lase, ki se začnejo lomiti, nohti so suhi, se zatrgajo, obnohtna kožica pa lahko popoka.

Kako se boriti proti stresu?

  • Ne ženite se tako močno in se naučite razporediti delo tudi med sodelavce.
  • Naučite se reči NE.
  • Raziščite tehnike sproščanja in se posvetite sebi in svojim občutkom.
  • Če so težave prevelike, za pomoč poiščite strokovnjaka – hitreje kot boste ukrepali, bolje bo!
  • Uporabljajte blaga sredstva in izberite naravna in varna prehranska dopolnila.

Premalo spanja

Temni podočnjaki in izguba sijaja kože sta najbolj očitni posledici nezadostnega spanca. Prav tako gre spanec z roko v roki s stresnimi situacijami, tako da enako vpliva na poslabšanje kroničnih obolenj kože. Spalna higiena je enako pomembna kot higiena telesa. Zato je prvi nasvet strokovnjakov, da uvedete ritem spanja: vsak dan se odpravite v posteljo ob istem času. Pred tem več ur ne glejte elektronskih naprav, telefonov, tablic, saj oddajajo modro svetlobo, ki zmoti naravni fiziološki proces – ohranja nas v budnem stanju in zato težje zaspimo.

Neustrezen življenjski slog

Pri težavah s kožo, lasmi in nohti ne gre vedno za samo en vzrok, vzroki se večinoma prepletajo. Ne odpravljamo samo površinskih vzrokov, temveč se moramo lotiti tudi svojega vsakdanjega ritma. Da, spet smo pri pomembnosti vnašanja dovolj tekočine v telo, zdravi prehrani in aktivnem življenjskem slogu. Začnite z majhnimi spremembami tako pri prehrani kot pri športnih aktivnostih, saj boste le tako lahko vzdrževali rutino in spremenili svoj vsakdan v bolj zdravega.

Najbolje, da si izdelate natančen dnevni urnik. Tako ne boste sproti prilagajali svojih dejanj okoliščinam, ki vas bodo doletele. V takšen urnik spadajo tudi zaznamki glede prehrane in jemanja dodatkov, ki jih potrebujete za dosego svojih ciljev. Če je med cilji tudi bolj zdrav in aktiven življenjski slog in torej zdrav in sijoč videz, na ta seznam zagotovo spada tudi jemanje dodatkov.

Priporočeni dodatki: od MSM do vitamina C in Q10

Kako najti produkt, ki bi nam pomagal pri vseh treh težavah hkrati: poskrbel za našo kožo in jo okrepil, za nohte in lase? Kako poiskati nekaj, kar bi ščitilo pred škodljivimi vplivi iz okolja in sodelovalo pri tvorbi kolagena ter odpravljalo posledice oksidativnega stresa, ki se tudi kaže na naši koži, laseh in nohtih?

Odlična dodatka sta koencim Q10 (sploh po 40. letu, ko začne v telesu drastično upadati) in MSM, ki pomaga pri procesih, ki zagotavljajo sijočo polt, in zato ni čudno, da so mu dali ime mineral lepote.

Medexov MSM lift + Q10: učinkovita in slastna izbira

msm_3.jpg
MSM lift

Ena od zvezd iz Medexove veganske linije lepotnih dopolnil je MSM lift + Q10 v raztopini, veganska rešitev z inovativno formulo za ohranjanje mladostnega videza kože ter lepih nohtov in las. Namenjena je vsem, tudi tistim, ki se izogibate kolagenu in drugim prehranskim dopolnilom živalskega izvora. Pohvali se lahko tako s skrbno izbrano kombinacijo aktivnih sestavin, katerih delovanje je potrjeno s kliničnimi študijami, kot z odličnim sadnim okusom pomaranče in ananasa.

Najčistejši MSM, ki ne vsebuje zdravju škodljivih spojin

Patentirani OptiMSM® v Medexovem MSM lift + Q10 je najčistejši MSM na trgu. Pridobljen je z destilacijo, ne pa s kristalizacijo kot večina drugih prehranskih dopolnil z MSM na trgu. Proizvodnja visokokakovostnega prečiščenega OptiMSM® poteka v ameriškem obratu, kjer se proizvaja izključno MSM. Proizvodnja vključuje večstopenjsko čiščenje ter laboratorijske analize, ki dodatno preverijo čistost vsake serije izdelka.

Q10 s kar 18-krat boljšo razpoložljivostjo

V formuli je tudi patentirani enkapsulirani koencim CAVAQ10®, koencim Q10 s kar 18-krat boljšo biorazpoložljivostjo od drugih koencimov. Pri zaužitju iz črevesja v krvni obtok preide kar 18-krat več tega pomembnega koencima kot pri drugih oblikah. Koencim Q10 je zelo občutljiva spojina in v tekočih izdelkih hitro razpada. Medexova inovativna formula omogoča daljšo obstojnost koencima Q10. V raztopini MSMlift + Q10 koencim Q10 razpada kar štirikrat počasneje kot v konkurenčnih izdelkih in tako v resnici zagotavlja pričakovani učinek.

Inovativna formula za optimalni učinek

OptiMSM® in CAVAQ10® s sinergičnim delovanjem učinkovito zmanjšujeta gube ter povečujeta čvrstost in elastičnost kože. Formulo dopolnjujejo še drugi ključni minerali lepote – selen, cink in baker.

  • Patentirani OptiMSM® klinično dokazano pripomore k manjšanju gub, izboljšanju čvrstosti in elastičnosti ter hidraciji kože.
  • Selen in cink pripomoreta k ohranjanju zdravih nohtov in las ter pomagata pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
  • Cink pripomore k ohranjanju zdrave kože.
  • Baker pripomore k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva in normalni obarvanosti kože in las.

Pa vitamin C?

Morda niste vedeli, da vitamin C negativno vpliva na stabilnost in obstojnost koencima Q10, zato ga inovativna formula MSM lift + Q10 v raztopini ne vsebuje, saj bi zmanjšala učinkovitost. Ni pa nič narobe, če dopolnite jemanje z ločenim uživanjem vitamina C.

MSM tudi v prahu

Če raje kot po raztopini, ki jo lahko neposredno zaužijete brez mešanja v napitke, posegate po prahu, ki ga vmešate v sveže stisnjen zelenjavni ali sadni sok ali smuti, rahlo grenkobo žvepla pa omilite z dodano žličko medu, je prava izbira za vas Medexov izdelek MSM + beauty minerals. Tudi v tem izdelku najdete najčistejši MSM na trgu OptiMSM®, vitamin C, ki ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, ter poleg selena, cinka in bakra še organsko obliko silicija, ki skrbi za zdravo kožo, hrustanec, kosti in vezivna tkiva ter sodeluje pri številnih biokemijskih reakcijah, zlasti pri normalni tvorbi kolagena, elastina in vezivnega tkiva. Formula izdelka MSM + beauty minerals v prahu pa ne vsebuje koencima Q10.

Kako torej do lepše kože, las in nohtov?

V samo nekaj korakih spremenite svojo rutino in rezultati bodo tu!

  • Izberite pravilno nego za svoj tip kože in las.
  • Vnašajte dovolj tekočine v svoje telo, prehranjujte se zdravo in bodite aktivni.
  • Uredite svoj spalni ritem, v posteljo se odpravite vsak dan ob isti uri.
  • Zaščitite celice pred oksidativnim stresom, kar bo ohranilo zdrave nohte in lase (pri tem pomagata selen in cink), cink pa pomaga tudi pri ohranjanju zdrave kože.
  • Za ohranjanje mladostnega videza kože ter lepih nohtov in las bosta poskrbela MSM lift + Q10 v raztopini ali MSM + beauty minerals v prahu – veganski rešitvi z inovativno formulo. Poskrbela bosta tudi za tiste, ki se izogibate kolagenu in prehranskim dopolnilom živalskega izvora.

Preizkusite še druge izdelke iz veganske linije lepotnih dopolnil, kot so Ceramidi in Hyaluron. Vaša koža bo napeta, elastična in navlažena.

Ceramidi+Hyaluron_1500x1500px_2.jpg
Ceramidi in Hyaluron

Vsi Medexovi lepotni izdelki so plod slovenskega znanja in razviti v lastnih raziskovalnih laboratorijih. Vsebujejo aktivne sestavine, katerih učinkovitost je potrjena s kliničnimi študijami, v varnih in učinkovitih odmerkih. Uporablja jih že več kot POL MILIJONA uporabnic. Sestavite svojo lepotno rutino z izdelki iz veganske linije in kmalu boste opazili prve učinki na koži, laseh in nohtih. Pri nekaterih izdelkih so učinki vidni že po 15 dneh uporabe!

Lepota

dreamstime