Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Aktualno

Zlata pravila ustne higiene

Jej zdravo

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in organizem. S škodljivimi navadami in razvadami se stanje v ustni votlini lahko drastično poslabša, zlasti če higiena ni zadovoljiva.

Danes je ustna higiena ključnega pomena, saj krepi zdravju in preprečuje širjenje bolezni. Redno in pravilno čiščenje zob in medzobnih prostorov je preprosto nujno, vendar pa strokovnjaki ugotavljajo, da precejšen del populacije tega ne izvaja dobro ali vsaj ne dovolj dobro. Ste vedeli, da se kar 55 odstotkov ljudi sooča s težavami v ustni votlini, zaradi katerih marsikdo skriva svoj nasmeh, s tem pa se v družbi ne počuti več dovolj samozavestno?

Več kot 90 odstotkov odraslih ima eno od oblik vnetja obzobnih tkiv, večina se sooča s kariesom, pri kar četrtini je za obolenje kriva parodontalna bolezen, ki nastane kot posledica vnetja dlesni. Gre za bolezen, ki je v zgodnji fazi neboleča, zato ni nenavadno, da večina med nami niti ne ve, da jo ima. Vnetje dlesni nastane kot posledica zobnih oblog, kjer se razmnožujejo škodljive bakterije (te med drugim povzročajo tudi karies ali zobno gnilobo). Vnetje dlesni se pojavlja zaradi nezdravega življenjskega sloga, povzročijo pa jo lahko tudi nekatere bolezni, na primer sladkorna bolezen, ali pa celo okužbe. Najpogostejši vzrok pa je neustrezna ustna higiena.

Vsaka krvavitev dlesni med umivanjem in nitkanjem zob pomeni, da so dlesni vnete. Krvavitev spremljajo oteklina, spremenjena barva dlesni in ustni zadah, lahko pa je prisotna tudi bolečina. Zdrave dlesni so rožnate, na otip čvrste in ne krvavijo.

Kako se izogniti težavam z dlesnimi

Za zdrave dlesni največ naredimo z redno in pravilno ustno higieno, ki vključuje umivanje zob dvakrat na dan in uporabo zobne nitke enkrat na dan. Zelo priporočljivo je, da očistimo tudi dlesni in jezik, saj se tu skriva obsežen vir mikrobov, ki je kriv za ustni zadah. Kot pomemben del vsakodnevne ustne higiene lahko uporabljamo hidrogelne ustne vode, gele in pršila, izjemen pa je tudi potencial uporabe propolisa v dentalni medicini, kar dokazujejo številne znanstvene raziskave.

Redni obiski zobozdravstvenih strokovnjakov

Med obvezni del vzdrževanja zdravja zob in dlesni spada tudi redno obiskovanje zobozdravnika. Ta bo pomagal z nasveti glede učinkovite ustne higiene, preveril zdravstveno stanje zob in dlesni, odstranil zobni kamen in opravil morebitne stomatološke posege.

Enkrat na leto je priporočljivo obiskati tudi ustnega higienika, ki bo poskrbel za preventivno oskrbo ustne votline: pregledal bo stanje zob, ustno sluznico, delovanje žlez slinavk, obzobno tkivo, nebo, jezik in ustno dno. Izmeril bo globino obzobnih žepov, strokovno očistil zobe (odstranil zobni kamen in jih spoliral) ter predstavil pravilno ustno higieno (način umivanja in nitkanja zob, uporabo zobnih krem in medzobnih ščetk).

MOČ PROPOLISA SO SLAVILI ŽE STARI GRKI

Beseda propolis izvira iz grščine in pomeni obrambo mesta. Pomen so ji pripisali čebelarji, ki so opazovali čebele, kako so pred vhodom v panj gradile pregrado iz propolisa. Čebele s to smolnato zmesjo premažejo stene panja in ga tako zaščitijo pred vlago, mrazom in vsiljivci. Zato naj bi beseda propolis v latinščini pomenila zamazati, zgladiti. Izraz 'propolis' je danes poznan po vsem svetu, v vseh jezikih, zgodovinska odkritja pa kažejo, da so ga uporabljali tako stari Egipčani, Babilonci, Arabci kot tudi stari Grki, Rimljani, Kitajci in drugi stari narodi naše civilizacije.

32074_PROPOLISKAPLJICEBREZALKOSNOVA15ML_v7.jpg

Grki so propolis zaradi odlične sestave uporabljali za zdravljenje okužb z bakterijami in paraziti, Asirci so z njim razkuževali rane, stari Egipčani pa so ga uporabljali za balzamiranje mumij. Uporabljal ga je Hipokrat, pili so ga Inki, z njim naj bi celo mazali slavne Stradivarijeve violine, ki so imele tako boljši glas, hkrati pa še učinkovito zaščito pred lesnimi črvi. V drugi svetovni vojni so mnogo vojnih ran oskrbeli prav s propolisom, njegova uporaba pa se je ohranila vse do danes.

V apiterapiji, ki uporablja čebelje pridelke za preprečevanje, zdravljenje in okrevanje po bolezni, se propolis uporablja kot zaščita pred zunanjimi okužbami, za zdravljenje in obnavljanje poškodovanega tkiva in ran, pripisujejo mu antibiotični učinek, pomagal naj bi pri vnetem grlu in ob izbruhu herpesa. Pri nanosu v ustno votlino lahko pospeši zdravljenje po operaciji, pomaga preprečevati nastanek parodontoze in kariesa. Raziskava, opravljena v Indiji, pa je pokazala celo, da lahko propolis pomaga telesu izločiti škodljivi aluminij, ki ga s kuhanjem v aluminijastih posodah, uživanjem konzervirane hrane, s cepljenjem in ne nazadnje z vdihavanjem vnašamo v telo v prekomernih količinah.

PROPOLIS VSEBUJE BIOFLAVONOIDE

Moč propolisa izvira iz njegove kompleksne sestave, v kateri je več kot 200 različnih organskih in anorganskih snovi, v večini pa ga sestavljajo rastlinske smole, vosek, eterična olja in cvetni prah. Najpomembnejša sestavina propolisa so bioflavonoidi, ki jih sicer najdemo tudi v sadju in zelenjavi. Gre za naravna barvila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi, v propolisu pa jih je skoraj500-krat več kot na primer v pomarančah. Zaradi bioflavonoidi ima propolis tudi protivnetno delovanje, kar je še zlasti pomembno pri blaženju sistemskega vnetja kot posledice dolgotrajni izpostavljenosti različnim okoljskim dejavnikom stresa, ki povzročajo staranje organizma. Pomaga tudi uravnovesiti prekomerni vnetni odziv imunskega sistema in s tem omogoča hitrejše okrevanje po različnih boleznih.

DRAGOCENI NASVETI

32467_PROPOLISDEFENSEKAPLJICEAPF30NAVODNIOSNOVI30ML_v3 copy.jpg

S propolisom proti vnetju dlesni in kariesu

Tako kot propolis brani čebelji panjpred virusi, brani tudi človeško telo. V slovenski tradicionalni ljudski medicini ga že dolgo uporabljamo kot naravni antibiotik, saj deluje tudi preventivno proti kariesu in zobnim oblogam. Kot pomoč pri skrbi za ustno votlino je priporočljiva redna uporaba propolisa, ki pomaga pri vnetjih in pozitivno vpliva na celjenje dlesni. Pri vnetju dlesni se priporoča redno spiranje ust z raztopino propolisa. Mnoge študije pa nakazujejo na to, da lahko ekstrakti propolisa pomagajo pri celjenju ran po dentalnih posegih in pripomorejo k zdravljenju parodontalne bolezni.

Dve kapljici propolisa na zobno kremo

Ustno higieno lahko občutno izboljšamo že samo z dvema kapljicama propolisa. Ob umivanju zob, seveda dvakrat dnevno, na zobno ščetko poleg zobne kreme nakapljajte še dve kapljici raztopine propolisa. Pomembno je, da je propolis, ki ga uporabljamo za ustno higieno, standardiziran na bioflavonoide in na vodni osnovi tudi zato, da ne obarva zob. 

S propolisom nad težave z aftami 

Majhne ranice oziroma razjede na mehkih delih ustne sluznice povzročajo številni dejavniki – od snovi v hrani pa do dehidracije. Gre za vnetni imunski odziv, ki je zelo boleč ter otežuje govor in prehranjevanje. Žal zanje še ne poznamo zdravila, lahko pa blažimo njihove simptome. Pri tem se je za zelo učinkovitega izkazal propolis, ki se uporablja tako za akutna stanja kot tudi preventivno. S svojim delovanjem namreč lahko pripomore k zmanjšanju, pogostosti pojavljanja, števila in velikosti aft ter pomaga pri hitrejšem celjenju.  

Poskrbite za ustno higieno z najmočnejšim propolisom na vodni osnovi

V Medexovih Propolis defense izdelkih, ki se ponašajo z najvišjo koncentracijo bioflavonoidov iz propolisa, se uporablja le najbolj kakovosten in standardiziran propolis. APF, kar pomeni Active Propolis Flavonoids, je standardizacijska shema, ki so jo razvili v Medexu in jo izvajajo v lastnih laboratorijih s priznanimi analitskimi metodami. Omogoča vzdrževanje nespremenjene koncentracije flavonoidov iz propolisa v izdelku, ne glede na serijo in nihanja v naravnih sestavinah.

Izdelek je trojno standardiziran, kar pomeni, da je opravljena dvakratna standardizacija same surovine, potem pa je dodatno standardiziran še končni izdelek. Tako APF® 30 na primer pomeni, da je koncentracija flavonoidov v izdelku minimalno 30 mg/ml, s čimer v Medexu zagotavljajo visoko kakovost in ponovljiv učinek svojih izdelkov.

Pomembno je poudariti tudi, da propolis defense APF 30 na vodni osnovi ne obarva zob, ne vsebuje alkohola in je primeren tudi za nosečnice, doječe matere ter otroke, starejše od 3 let. Je 100-odstotno naraven, brez konzervansov, brez polietilen glikola in propilen glikola. Eno pakiranje zadostuje za 20 dni.

Ustna higiena

Profimedia