Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Aktualno

Poslovite se od gubic

Jej zdravo

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Naša koža po zanjo utrudljivih in izsušujočih zimskih mesecih spomladi potrebuje celostno nego, da zasije v vsem svojem sijaju. Ta naj vključuje tako zunanjo zaščito kot tudi 'hrano', ki zagotavlja zdravje kože od znotraj navzven. Zadnja leta se zato vse več govori o kolagenu. Kako torej prebuditi svežino pomladi tudi na našem obrazu?

Naša koža je zahtevna in nanjo vpliva nešteto dejavnikov, tudi sezonske spremembe. Predvsem koža na obrazu in drugih izpostavljenih delih telesa je v zimskih mesecih izpostavljena nizkim temperaturam, vetru, mrzlemu in vlažnemu zraku zunaj, po drugi strani pa toplemu in suhemu zraku v prostorih, kjer bivamo. Ogrevanje prostorov pogosto ne izsušuje le zraka, ampak tudi našo kožo. Zimsko vreme neugodno vpliva na našo kožo, videti je utrujena, groba, izsušena, primanjkuje ji sijaja, zato je v pomladnih dneh koži treba nameniti posebno nego.

Koža kot ščit in ogledalo

Koža je naš največji organ in naš ščit pred zunanjimi vplivi. Je pa tudi prvi pokazatelj, kako dobro skrbimo zase. Ob čim bolj zdravemu načinu življenja, torej zdravi prehrani, zadostni količini spanja in gibanja, čim manj stresa ter zadovoljujočih in pristnih osebnih odnosih, zaščiti pred UV-žarki in redni negi, moramo biti pozorni, da naša koža dobi vsa hranila in zadostno vlago, ki jo potrebuje. Tako tudi preprečujemo znake staranja, pri čemer so v preventivno pomoč kakovostna prehranska dopolnila, torej izdelki, ki kožo nahranijo 'od znotraj'. Med temi izstopa predvsem Medexov kolagen, ki klinično dokazano izboljša videz kože tudi do 33 %.

Raziskave kažejo, da je kolagen ena izmed najbolj zaželenih sestavin, ki jih ženske v zrelejših letih iščemo pri svoji lepotni negi. Razlog? Preprost in prav nobena skrivnost: kolagen ohranja našo kožo mladostno, je nekakšen ščit pred njenim povešanjem in gubicami. Ker ga je v našem telesu po 25. letu starosti čedalje manj, ga večina med nami išče v izdelkih, ki jih uporabljamo v pomlajevalni rutini.

Kolagen – 'lepilo', ki v telesu igra pomembno vlogo
Beseda kolagen izhaja iz grške besede 'kólla', ki pomeni lepilo, in pripone 'gen', ki pomeni ustvariti. Vlakna kolagena kot najbolj zastopane beljakovine v človeškem telesu so namreč glavni gradniki medceličnega prostora vezivnih tkiv, s čimer dajejo celicam oporo in skrbijo za stabilnost tkiva. Naše telo sicer kolagen proizvaja samo, vendar se z leti proces nastajanja upočasni.

Da je kolagen še kako odgovoren za lepo kožo, pove dejstvo, da predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin, ki sestavljajo kožo. Primarno vlogo pri zmanjšanju količine kolagena v telesu ima staranje, saj se po 20. letu proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade. Izgubo kolagena pospešujejo tudi zunanji dejavniki, ki poleg staranja prav tako povzročajo negativne posledice na kakovosti in količini kolagenskih vlaken. Na to poleg fotostaranja, to je prezgodnje staranje kože, ki ga povzroča ponavljajoča se izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju (UV), predvsem soncu, vplivajo onesnažen zrak, stres, kajenje, prosti radikali, nepravilna prehrana - predvsem povečan vnos sladkorja in alkohola.

Na zunaj ta proces opazimo kot nastajanje gub, koža je videti starejša, tudi bolj hrapava in izsušena, uvela in povešena, izgublja mladostno napetost in sijaj. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi.

Staranja ne moremo ustaviti ali preprečiti, a s pravočasno, ustrezno in redno nego kože in zdravim življenjskim slogom ga lahko upočasnimo ter celo preprečimo pojav nekaterih neljubih znakov staranja. Nastajanje kolagena v telesu pa lahko spodbudimo tudi z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki se pojavi z leti.

9 PRIJATELJEV KOLAGENA

profimedia-0419144946 (1).jpg
9 prijateljev kolagena
Profimedia

Čeprav ga ni v hrani, obstajajo živila, ki spodbudijo obnovo kolagena.

1 VITAMIN C ima pomembno vlogo pri gradnji in ohranjanju kolagena, saj pospešuje njegovo tvorbo in preprečuje njegovo razkrajanje. Za lepo kožo si redno privoščite svežo limonado.

2 SOJA in izdelki iz soje pospešujejo nastajanje kolagena, saj vsebujejo rastlinske estrogene, ki na telo vplivajo podobno kot hormon estrogen, zato je soja priporočljiva v menopavzi.

3 VITAMIN B3 naj bi prav tako prispeval k večji tvorbi kolagena ter zmanjševal nastanek različnih pigmentnih madežev na koži. Veliko vitamina B3 (niacina) najdemo v perutnini, svinjini, tunini, kvasu, jetrih, datljih, arašidih, kalčkih, suhih marelicah in slivah, lososu, žitih, avokadu in sončničnih semenih.

4 RIBE, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3, obnavljajo kolagenska vlakna. Še posebej so dobre mastne ribe, kot so sardine, skuše in losos.

5 ZELENA ZELENJAVA, predvsem špinača in ohrovt, je polna antioksidantov, ki imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ravni kolagena.

6 MINERALI 'LEPOTE': baker, selen in cink. BAKER je mineral, ki v telesu pomaga pri tvorbi krvnih celic, melanina in kolagena. Z uživanjem z bakrom bogatih živil tako poskrbimo tudi za povečano tvorbo kolagena. Dobra izbira so denimo jetra, ostrige, školjke, zelenolistna zelenjava, stročnice, oreščki. SELEN je ključen za ohranjanje zdrave kože, saj pomaga pri boju proti vnetjem ter prispeva k ohranjanju njenega mladostnega videza. Antioksidativne lastnosti selena pomagajo tudi pri preprečevanju prezgodnjega staranja kože zaradi škodljivih vplivov okolja, kot so UV-žarki. Hrana, bogata s selenom, vključuje brazilske oreščke, ribe, perutnino, jajca, polnozrnata žita ter nekatere vrste zelenjave, kot sta špinača in česen. CINK igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave kože, saj spodbuja obnovo celic, uravnava izločanje olja in pomaga pri zdravljenju aken. Prav tako je ključen za proizvodnjo kolagena, ki ohranja kožo čvrsto in mladostno. Dobri viri cinka v prehrani vključujejo govedino, piščančje meso, morske sadeže, semena buč, leče, jogurt in polnozrnata žita.

7 ČESEN je bogat vir žvepla, ki je povezan s tvorbo kolagena, ter kislin in aminokislin, ki obnavljajo poškodovana kolagenska vlakna. Rečemo mu tudi naravni antibiotik.

8 PARADIŽNIK, RDEČE SADJE in RDEČA ZELENJAVA vsebujejo likopen, sestavino, ki se spopada z encimi, ki uničujejo kolagen in imajo antioksidacijski učinek. Tudi jagodičevje je odlično in še polno vitamina C.

9 BREZ SLADKORJA! Ta spodbuja vnetna stanja v kolagenu, zato vlakna kolagena postanejo bolj trda, koža pa bolj suha in nagnjena h gubam. Sladkor je glavni sovražnik napete kože!

Patentiran kolagen z dokazano učinkovitostjo
Pri izbiri prehranskih dopolnil je pomembno, da vsebujejo patentirane oblike kolagena s klinično dokazano učinkovitostjo v pravih odmerkih ter z dobro absorpcijo oziroma biorazpoložljivostjo, da jih telo sploh lahko uporabi. Pomembno je tudi, da so doda(t)ne učinkovine takšne, da s kolagenom delujejo sinergično za večji učinek. Za uporabnika je pomembna tudi oblika prehranskega dopolnila, torej prah, kapsula oziroma tekočina, in seveda tudi okus. Medexovi kolageni so na voljo v vseh naštetih oblikah, še posebej pa jih odlikuje njihov blagi, a prijetni okus. »V Medexu uporabljamo patentirane vrste hidroliziranega in nativnega kolagena, ki na podlagi študij zagotavljajo učinkovitost in kakovost beljakovinskega vira. V naših kolagenih najdete tri učinkovite vrste patentiranega kolagena, goveji Verisol®, ribji Naticol® in Ovoderm®, nativni kolagen iz jajčnih membran. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v izdelkih je velikost molekul kolagena, in ne tip kolagena, kot reklamirajo nekateri prodajalci. Velikost molekul določa, kje v telesu se bo kolagen naložil in kako bo deloval, bodisi spodbujal nastanek novega kolagena, kot npr. hidrolizirani kolagen ali upočasnjeval njegovo razgradnjo, kot v primeru nativnega kolagena," pojasnjuje dr. Rok Kopinč, vodja razvoja v Medexu.

Kolagen lift v tekočini

Eliksir lepote

KOLAGEN-LIFT2_copy_1.jpg
Kolagen lift v tekoČini

Kolagen lift v tekočini vsebuje patentiran hidroliziran kolagen Naticol, ki je ribjega izvora, z dodatkom elastina, hialuronske kisline, vitaminov in mineralov. Študije o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena odlično vpijajo, delno nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, v krvni obtok ter spodbujajo sintezo lastnega kolagena. Naticol klinično dokazano zmanjšuje gube, izboljša čvrstost in elastičnost kože ter ohranja zdrave lase in nohte.

Zakaj je tako okusen?

Vsi, ki kolagen redno uživajo, dobro vedo, da ima specifičen okus, ki marsikomu ne ustreza. Pri razvoju Medexovega Kolagen lifta je bil okus poleg učinkovite formule eno izmed glavnih vodil. In uspelo jim ga je izboljšati na naraven način: s sokovi hruške in črnega ribeza ter naravno aromo maline. Rezultat je blag saden okus, ki ni niti sladek niti kisel. Zato lahko Kolagen lift uživamo samostojno, nima neprijetnega priokusa. Prav črni ribez, ki je bogat s sekundarnimi rastlinskimi metaboliti, kot so antocianini ter polifenoli in flavonoidi, ki delujejo kot močni antioksidanti in ščitijo kožo pred prostimi radikali, pa napitku prinese dodaten bonus.

Kolagen lift v prahu

Preventivna skrb za staranje kože

Kolagen lift v prahu.jpg
Kolagen lift v prahu

Kolagen lift v prahu vsebuje hidroliziran ribji kolagen Naticol, vitamin C in hialuronsko kislino. Kombinacija aktivnih sestavin deluje v sinergiji in pripomore k ohranjanju lepe kože, saj klinično dokazano zmanjšuje gube, izboljša čvrstost in elastičnost kože. Namenjen je vsem po 25. letu starosti, ki vedo, da kožo najbolje nahranimo od znotraj. Izdelek je brez umetnih arom in barvil, brez sladil ali sladkorja, s prijetnim okusom borovnice in brusnice.

KAKO IZBRATI PRAVI KOLAGEN ZASE

Ribji, goveji ali kolagen iz membrane jajčne lupine?

Kolagen najdemo v različnih virih. Najpogosteje se uporabljata goveji in ribji kolagen. Goveji kolagen se izdeluje iz goveje kože in kosti, ribji pa iz ribje kože in hrustanca. Oba imata podobne koristi, vendar obstajajo nekatere razlike. Izbira med govejim, ribjim ali pa kolagenom na osnovi membrane jajčne lupine je odvisna od osebnih preferenc in prehranskih potreb uporabnika. Ne glede na to, katerega izberete, pa bodo vsi trije prispevali k lepši koži, lepšim lasem in močnejšim nohtom, pri čemer je ključna doslednost pri jemanju in upoštevanje priporočenih odmerkov za doseganje najboljših rezultatov.

Prednosti govejega kolagena:

- Vsebuje raznoliko paleto aminokislin, ki so pomembne za zdravje kože, las in nohtov.

- Primeren za alergike na ribe in jajca.

Prednosti ribjega kolagena:

- Ribji kolagen se zelo dobro absorbira, upočasni učinke staranja.

- Primeren je tudi za vegetarijance, ki jedo ribe.

Prednosti membrane jajčne lupine:

Kolagen na osnovi jajčne lupine je nativna vrsta kolagena, ki se pridobiva iz membrane jajčne lupine. Ta vrsta kolagena je manj znana in manj pogosta kot goveji ali ribji kolagen, vendar ima svoje prednosti:

- Deluje prek imunskega sistema in ne potrebuje absorpcije, zmanjša razgradnjo kolagena in deluje komplementarno s hidroliziranim kolagenom.

- Vsebuje tudi druge snovi, pomembne za čvrstost kože, kot so hondroitin, glukozamin, hialuronska kislina.

- Primeren je tudi za vegetarijance.

profimedia-0339849398 (1).jpg
Poskrbite za svoj videz
Profimedia

SESTAVINE, KI POVEČUJEJO KORISTI KOLAGENA

Elastin

Elastin je beljakovina, ki daje naši koži elastično strukturo in oporo ter ohranja mladosten videz. S staranjem se naravna proizvodnja elastina tako kot kolagena zmanjšuje, kar privede do povešene kože.

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina napolni prostor med kolagenskimi vlakni. Znana je po svoji izjemni sposobnosti zadrževanja vlage, kar je ključno za ohranjanje zdrave in hidrirane kože, vse to pa vpliva na njeno elastičnost. Ima tudi sposobnost spodbujanja procesov celjenja kože, pomaga pri obnavljanju poškodovane ali vnete kože ter lahko pomaga pri zmanjšanju rdečice in draženja. Hialuronska kislina je naravno prisotna snov v koži, vendar se njena proizvodnja in raven zmanjšujeta s staranjem, zato jo je treba dodajati v obliki prehranskega dopolnila.

Vitamin C

Vitamin C deluje kot močan antioksidant in pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi prostimi radikali, ki jih povzročajo UV-žarki, onesnaževanje in drugi dejavniki okolja. Prosti radikali lahko poškodujejo kožo, povzročijo prezgodnje staranje in prispevajo k pojavu gubic. Prav tako pa vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena.

Značke: kolagen, koža, lepota

Koža kot ščit in ogledalo