Aktualno
Ana Žontar Kristanc svetuje, kako zmanjšati odpadke v kuhinji
Skrb, da bomo ljudje planet in sebe zasuli s smetmi, je iz dneva v dan večja. Odpadke ustvarjamo na vsakem koraku, tudi tam, kjer to sploh ne bi bilo potrebno. Recimo v kuhinji. Koliko okusnih jedi bi lahko pripravili iz hrane, ki povsem po nepotrebnem roma v koš? Kaj ko bi z današnjim dnem to enkrat za vselej spremenili? Posnemajte kuharske mojstre in namesto odpadkov raje ustvarite nekaj okusnega.
»Velikokrat se lahko tudi sestavina, ki nam je malce ušla izpod nadzora, porabi. Recimo zelo zrele banane, ki se rade prehitro postarajo, so odlične v pečenih dobrotah. Poleg tega lahko zelo zrelo sadje narežemo in zamrznemo ter si v vročih dneh pripravimo sladoled ali preproste hladne mlečne napitke. Mlečni izdelki, kot so kisla smetana, rikota, skuta, jogurti …, so tudi malce čez rok odlična sestavina za peko, saj naredijo kruh ali pecivo veliko bolj rahlo in sočno. Če imate skute vseeno preveč, jo še pravočasno zamrznite,« pravi Ana Žontar Kristanc.