Izšla je nova številka!

Kolagen – naravna pomoč za lepšo kožo, lase, nohte in zdrave sklepe

Zaloge kolagena v telesu lahko zadržimo oziroma delno obnovimo z ustrezno prehrano, redno telesno vadbo in dovolj spanja, odličen dodatni vir pa so prehranska dopolnila.

Morda je kriv magnezij?

Poleti se pokažejo nekatere nevšečnosti, ki jih v hladnejših mesecih morda niti ne občutimo.

Odkrijte skrivnost dolge mladosti

Po novem lahko tudi na hitrost biološkega staranja svojega telesa sami bistveno vplivamo. Vsa naša vitalnost in življenjska energija izvirata iz dobrega delovanja naših celic. Za ohranjanje mlados

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Intervju

Ana Žontar Kristanc: Pri njej se kuha z dušo in telesom

Jej zdravo

Le kdo je ne pozna! Ana Žontar Kristanc je avtorica številnih kuharskih knjižnih uspešnic, vodila je svojo kuharsko oddajo, njena največja strast pa je ustvarjanje priljubljenega kuharskega bloga Anina kuhinja. In ja, v Anini kuhinji se kuha z dušo in telesom, saj je prostor, kjer kulinarična domišljija nima meja. Ob vsem tem pa sta z možem Kristijanom tudi starša sinovoma Timonu in Liamu. Za svoje tri fante pa Ana tudi doma vsakodnevno vihti kuhalnico ter pripravlja zdrave in uravnotežene obroke.

Ana, roko na srce, ob vsem tem kuhanju v »službene« namene, vsak dan za družino kuhate tudi doma?

Seveda! Rada imam domače kuhane obroke. Prvič zato, ker jih naredim po našem okusu in vem, da nam bodo zares všeč. Lahko kontroliram, kakšne sestavine vsebujejo - torej čimbolj zdrave, z manj maščob in z domačo zelenjavo/sadjem. In če verjamete ali ne - sem tudi veliko hitrejša v pripravi, kot pa če bi naročali ali hodili ven jest. Za sabo imam 12 let intenzivnega kuhanja in sem pri kuhanju res hitra. Tako da z redkimi izjemami z veseljem kuham za moje tri fante sama. Kuhanje mi je vedno v užitek - za službo ali zasebno!

Doma veliko pozornosti posvečate zdravi in uravnoteženi prehrani?

Na kaj ste najbolj pozorni? Vsekakor. Sploh odkar sem mama, je to zame še bolj pomembno. V prvi vrsti morajo biti sestavine kar se le da lokalne, domače. Čim več z domačega vrta. Pazim pa tudi, na kako pripravljam obroke. Med to spada tudi pravilna uporaba maščob, da se ne prežgejo. In gledam, da so obroki uravnoteženi. Večinoma so pospremljeni z bogatimi solatami, pri katerih vztrajam, da jih jesta tudi fanta.

ana zontar kristanc.jpg
ana zontar kristanc
Osebni arhiv

Koliko časa pa vam vsakodnevno vzame kuharija in ali lahko postrežete s kakšnimi triki, kako ob polnem delavniku, dveh otrocih in vsem, kar spada zraven, najti dovolj časa še za pripravo zdravih obrokov?

Meni kuharija v dnevih, ko kuham tudi za splet in kuharice, vzame tudi po 10 ur! (smeh) Ampak obroke za nas vsakodnevno pripravljam ekspresno in veliko hitreje. Uporabljam svoje recepte, ki jih tudi za druge mamice redno delim na spletni strani; po večini so res preprosti in ne vzamejo veliko časa. Kadar se le da, pa v sam proces vključim tudi fanta.

Večina otrok pretirano ne mara zelenjave, kako vi svoje prepričate, da se na krožniku vendarle znajde dovolj »zelenega«?

Sama grem po načelu, da se z otrokoma odkrito pogovarjam o tem, zakaj je raznolika in zdrava prehrana pomembna. Pri nas fanta vesta, da je za zdravo močno telo pomembno, da skozi dan pojesta dovoljšnjo količino zdrave hrane, pod katero štejem sadje, solato, zelenjavo, kosilo - pri katerem se običajno potrudim, da je čimbolj zdravo in raznoliko. Če pridno jesta zdravo hrano, pa seveda potem lažje popustim tudi pri hrani za dušo, kot ji rečem jaz, in se pocrkljata s sladoledom ali kakšno sladico.

Avtorica in vplivnica Ana Žontar Kristanc je na kreativnem večeru zagotovo dobila tudi kakšen navdih za svoje vsebine.

Sous Chef