Recepti
Grahov humus
Grah je vrtnina z zelo velikim deležem beljakovin, zato je še zlasti priporočljiv za vegetarijance, poleg tega pa vsebuje veliko vlaknin, kar ugodno vpliva na presnovo.
Grah je odličen tudi surov, zato zrn, ki jih izluščimo iz strokov, nikoli ne kuhamo predolgo, ampak le nekaj minut v dobro zaprtem loncu v majhni količini vode, sicer večina vitaminov propade.
Za 4 osebe potrebujete:
1 čebulo
2 stroka česna
300 g graha (svežega ali zamrznjenega)
1 avokado
1 čili
2 žlici olivnega olja
½ žličke mlete sladke paprike
sol, sveže mlet črni poper
sok ½ limone
30 g lešnikov
lepinje
PRIPRAVA:
1. Olupite čebulo in česen in vse skupaj drobno sesekljajte. Grah oplaknite pod hladno vodo in ga odcedite. Zamrznjen grah naj se prej odtaja. Prepolovite avokado, z žlico izdolbite meso sadeža, čili pa očistite in ga sesekljajte.
2. Sesekljano čebulo in česen popražite v naoljeni kozici. Primešajte sladko papriko in grah ter vse skupaj na hitro popražite.
3. Vse sestavine stresite v blender in jih ukašite v gladko mešanico. Dodajte sol, poper in limonov sok. Humus potresite s sesekljanimi lešniki in ga postrezite z lepinjo.