Recepti
Lazanja z govejim bočnikom
Priljubljeni kuharski mojster Donal Skehan predstavlja slastne, a enostavne recepte za jedi, ob katerih bo vsa družina uživala. Tokrat je čas za lazanjo ...
SESTAVINE za 8 oseb:
2 kg govejega bočnika, narezanega na koščke
3 žlice navadne (večnamenske) moke, začinjene
4-5 žlic olivnega olja
1 velika čebula, drobno sesekljana
250 g gob, drobno sesekljanih
3 stroki česna, naribani
1 lovorov list
5 vejic svežega origana, olupljeni listi
2 žlici paradižnikove mezge
450 ml dobrega rdečega vina
200 ml sveže goveje juhe
400 g narezanih paradižnikov iz konzerve
2 žlici rdečega vinskega kisa
12 listov svežih testenin za lazanjo
mešano zeleno listje, za serviranje
Za bešamel:
75 g masla
75 g navadne (večnamenske) moke
800 ml polnomastnega mleka
150 g naribanega sira čedar
100 g naribanega parmezana
1 čajna žlička dijonske gorčice
PRIPRAVA:
1. Za nadev pretresite govedino v začinjeni moki. V ponvi segrejte dobro plast olja in govedino po potrebi v serijah pražite, dokler ne porjavi z vseh strani. Prenesite na krožnik.
2. V ponev dodajte čebulo in gobe z malo več olja ter pražite 10 minut do zlato rjave barve, nato dodajte česen in paradižnikovo mezgo. Zalijte z vinom in pustite, da brbota dve do tri minute. Dodajte govejo juho, konzervirane paradižnike in rdeči vinski kis ter vrnite goveje meso v ponev. Začinite s soljo in poprom ter zavrite in kuhljajte dve do tri minute. Dodajte zelišča. Zmanjšajte ogenj in na nizkem ognju, delno pokrito, kuhajte dve uri in pol do ure, dokler meso ni res mehko in razpade, ko ga potisnete z žlico.
3. Medtem pripravite bešamel. V ponvi stopite maslo in vmešajte moko ter pražite minuto ali dve, nato postopoma dodajte mleko, dokler ne dobite gladke, goste omake. Dobro začinite in dodajte večino sira (nekaj prihranite za posipanje po vrhu) in gorčico.
4. Ko se govedina zmehča, odstranite lovorov list in meso natrgajte v omako. Če je omaka videti pretekoča, jo zreducirajte.
5. Pečico segrejte na 200 °C (180 °C z ventilatorjem/moč 6). Tretjino mesa stresite v velik pekač, nato nanj položite štiri liste testa za lazanje in prelijte s tretjino bešamela. Postopek ponovite dvakrat, zaključite s sirno omako. Potresite s preostankom sira in pecite 30-35 minut do zlatorumene barve. Postrezite z zeleno solato.