Recepti
Hitro in slastno z Gordonom Ramsayjem
Izvirni recepti za jedi, pripravljene v 30 minutah ali prej.
Gordon Ramsay je svetovno znan chef, ki se je v svoji dolgi karieri naučil vseh trikov za kuhanje odličnih jedi. Svoje znanje je združil z razumevanjem, da nimamo časa kuhati ure in ure, zato nas je tokrat osupnil s knjigo, ki vsebuje 100 receptov za slastne jedi, ki jih skuhate prej kot v pol ure.
Po uspešnici Gordon Ramsay in Bread Street Kitchen Team prihaja v knjigarne chefova hitra kuhinja. Knjigo Hitro in slastno odlikujejo premišljena in jasna navodila za neverjetno okusne jedi, ki so na mizi hitreje, kot bi jih pripeljala dostava. Pa še bolj zdrave so.
Hitra priprava, vrhunski okusi
Z Ramsayjevimi nasveti za hitrejšo in boljšo kuho dobimo tudi sezname pripomočkov, bližnjic do okusa in sestavin, ki prihranijo čas. Od juh in solat, rib in mesa vse do številnih brezmesnih dobrot, tudi sladkih, v pičlih 30 minutah. Recepti so najprimernejši za kuharje in kuharice, ki nimate veliko časa, a ne želite zaradi tega kuhati manj kakovostne ali manj okusne hrane. V knjigi razkrije seznam sestavin, s katerimi boste vsako navadno jed spremenili v pravo mojstrovino, in seznam kuharskih pripomočkov, s katerimi boste jedi pripravili v najkrajšem možnem času.
Vsi triki svetovno znanega chefa
Preizkusite odlične recepte in poskusite slastne jedi, med njimi cvetačno juho z rjavim maslom in sirovimi kruhki, sendviče z ribjimi palčkami, gorčično-zeliščne mesne kroglice z balzamičnim prelivom in parmezanom, svinjske zarebrnice z zmečkanim krompirjem in zeleno solato z jabolki, stročji fižol s pehtranom in pinjolami ali figove pitice z vaniljevo-medenim maskarponejem … Mhm, mamljivo, kajne? »Pri okusu nikoli ne varčujem, sem se pa v vseh teh letih naučil številnih trikov, kako prihraniti čas pri kuhanju. Vem, da lahko z drznimi okusi in bistrimi bližnjicami ustvarim vrhunsko hrano v manj kot 30 minutah. In s to knjigo jo boste tudi vi.«
Tunini zrezki z limonastim kuskusom
Sestavine za 2 osebi:
2 tunina zrezka po 200 g
1 žlica olivnega olja
Za limonasti kuskus:
100 g kuskusa
ščep žafrana
½ vložene limone, drobno sesekljane
150 ml zelenjavne jušne osnove
¼ kumare
2 žlici svežega koriandra
2 žlici sveže mete
1 pločevinka (400 g) čičerke, odcejene in oplaknjene
2 žlici ekstradeviškega olivnega olja
limonin sok po okusu
morska sol in sveže zmleti črni poper
Za okrasitev:
½ žličke sumaka
krhlji limone
in še:
vloženi ingver
2 žlici začimbne mešanice furikake
Priprava:
1. Kuskus stresemo v skledo, odporno proti vročini. V možnarju zdrobimo žafran v prah ter ga damo v majhno kozico skupaj z vloženo limono in jušno osnovo. Zavremo in prelijemo čez kuskus. Dobro premešamo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati 5–10 minut.
2. Medtem drobno nakockamo kumaro in grobo sesekljamo zelišča.
3. Odkrijemo kuskus in ga razrahljamo z vilicami. Dodamo kumaro, zelišča, čičerko, ekstradeviško olivno olje in malo limoninega soka. Dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Postavimo na stran.
4. Veliko ponev s premazom proti prijemanju segrejemo na zmernem do močnem ognju. Tunina zrezka pokapljamo z olivnim oljem ter z obeh strani začinimo s soljo in poprom.
5. Ko je ponev tako vroča, da se iz nje kadi, damo vanjo tuno in pečemo po 2 minuti na vsaki strani.
6. Kuskus razdelimo na krožnika in nanj položimo tuno. Vse skupaj posujemo s sumakom ter postrežemo z limoninimi krhlji in zeleno solato.