Recepti
Brez glutena: Recept za pito s slivami in marcipanom
RECEPT ZA PITO S SLIVAMI IN MARCIPANOM
190 g brezglutenske riževe moke
1/2 vrečke pecilnega praška
60 g sladkorja
75 g masla
1 rumenjak
2 žlici navadnega jogurta
10 dag marcipana
Postopek:
1. Sladkor in rumenjak penasto umešamo, dodamo maslo, ki smo ga temperirali na sobno temperaturo, in zmešamo. V maso vmešamo še jogurt ter na koncu riževo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Maso pregnetemo in pustimo v hladilniku najmanj 2 uri.
2. Posebej razkoščičimo slive in jih narežemo na večje koščke. Narezane slive na hitro prepražimo, odstavimo in dodamo marcipan. Na hitro premešamo in pustimo, da se slive rahlo ohladijo.
3. Pekač obložimo s testom, nadevamo s slivami in postavimo v pečico. Pečemo približno 40 minut na 190 stopinjah.
Namig: Če vam ostane testo za pito, ga preprosto oblikujte v piškotke in jih pecite v pečici približno 20 minut.
Zanimivost
Kavarna Cojzla, prva stoodstotno brezglutenska kavarna pri nas, poskrbi za ljubitelje sladkih pregreh in tudi tiste, ki želijo samo na hitro uživati v okusnem slanem brezglutenskem opečencu. Veliko energije je vložene v razvoj ponudbe za vegetarijance in vegane, predvsem pa za celiakaše. Povpraševanje po programu brez alergenov je iz dneva v dan večje. Če se malo ozremo okoli sebe, bomo kmalu ugotovili, da so že skoraj v vsaki družini nekatere prehranske omejitve.