Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tema meseca

O najbolj aktivni mišici v telesu

Jej zdravo

Srčne skrivnosti ...

Če skrbimo za svoje zdravje in temu primeren življenjski slog, načeloma ne bi smeli imeti velikih težav z odvečno telesno težo. Oboje pa ni pomembno samo za vitko postavo, ampak tudi za zdravo srce. Ko negujemo eno, drugo pride v paketu.

Ali ste vedeli?

1. Če vas zanima, kako veliko je vaše srce, preprosto poglejte svojo pest. Pri otrocih je velikost srca približno enaka kot njihova pest, medtem ko je srce odraslega človeka veliko za približno dve pesti.

2. Vaše srce na dan utripne približno 100.000-krat. V povprečnem človeškem življenju srce utripne več kot 2,5-milijonkrat.

3. V času povprečnega življenja srce načrpa približno milijon sodov krvi. S takšno količino bi lahko napolnili tri super tankerje.

4. Kuhinjsko pipo bi morali popolnoma odpreti in pustiti teči vodo vsaj 45 let, da bi izenačili količino krvi, ki jo srce prečrpa v povprečnem življenju.

5. Ker ima srce svoj električni impulz, lahko bije tudi, če je ločeno od telesa, vse dokler ima zadostno oskrbo s kisikom.

6. Srce črpa kri do skoraj vseh 75 trilijonov telesnih celic. S krvjo ni oskrbljena le roženica.

7. Znani zvok srčnega utripa (»tum-tum«) nastaja ob zapiranju štirih srčnih ventilov.

8. Nobena mišica v času življenja ne opravi toliko fizičnega dela kot naše srce.

9. Srce začne biti štiri tedne po spočetju.

10. Žensko srce navadno bije hitreje kot moško. V povprečju moško srce utripne 70-krat na minuto, žensko srce pa 78-krat na minuto.

11. Kri je tekoče tkivo. Kadar telo počiva, je potrebnih samo 6 sekund, da kri iz srca prispe do pljuč in nazaj. Do možganov in nazaj prispe v samo 8 sekundah, medtem ko do prstov na nogah in nazaj pripotuje v ekspresnih 16 sekundah.

Hrana
Hrana
Profimedia

Srcu prijazne odločitve

Bistveno lažje je preventivno skrbeti zase, zato je prav, da že zdaj, ne glede na svoja leta, začnete sprejemati odločitve, ki vam bodo na dolgi rok nedvomno koristile. Kadar govorimo o dietah, te morda trajajo le nekaj dni, morda mesec ali dva. »Dieta«, ki vam jo predstavljamo tokrat, pa naj traja kar vse življenje. Ni zapletena, je odlična za vaše srce, upoštevanje nasvetov pa bo hkrati pripomoglo k ohranjanju vitalnosti in dobrega počutja.

* Jejte nepredelano hrano iz zdravih, preverljivih virov

Če ne živite na onesnaženem območju, blizu industrijskih središč in glavnih cest, lahko veliko takšne hrane pridelate sami doma. Nasvete o ekološkem vrtnarjenju je možno dobiti tako rekoč povsod in vredno jim je prisluhniti. Česar ne morete pridelati sami, pridobite od bližnjih, zaupanja vrednih virov. Povežite se z ekološko kmetijo v svoji bližini in kupujte od njih. Morda bo cena kakšnih izdelkov nekoliko višja kot v trgovinah, a bo tudi kakovost precej boljša.

* Redno telovadite

Izberite vadbo, ki vam je blizu, saj je to edino zagotovilo, da boste pri njej tudi vztrajali. Vsak dan se gibajte vsaj pol ure, v samo gibanje pa vključite tudi visoko intenzivne intervalne treninge, ki jih lahko izvajate s tekom, kolesarjenjem, utežmi, lastno težo oziroma s tistim, kar vam je pač ljubše. Treningi ne bodo koristili le ohranjanju zdravega srca, ampak bodo stopili odvečno telesno maščobo kot za šalo. Vadba, pri kateri kombiniramo intervale z visoko intenzivnostjo ter intervale zmernega počitka, velja za eno izmed najboljših, saj nam prinese dobro kondicijo ter lepo oblikovano postavo. Pred vsako vadbo namenimo 5 minut ogrevanju. Če spadate med tiste, ki redno trenirajo, a še niste v najboljši formi, bo za vas najprimernejši trening z izmenjujočimi se 60-sekundnimi sprinti ter 75-sekundnimi intervali lahkotnega teka. Intervala ponovimo 12-krat, za kar bomo porabili 27 minut. Trening izvajamo do trikrat na teden. Morda se sliši naporno, a naj povemo, da so takšne vadbe bistveno krajše od drugih, saj lahko trajajo zgolj 4 minute, ko enkrat pridobimo kondicijo. Tisti, ki imajo s srcem kakršnekoli težave, naj se o takšni vadbi prej posvetujejo z zdravnikom.

Vadba
Vadba
Profimedia

Visokointenzivni intervalni treningi pripomorejo k večjemu izločanju rastnega hormona HGH, ki zavira staranje. Poleg zmanjševanja maščobe, ki leži pod plastjo kože v predelu trebuha, pa bo trening pripomogel tudi k zmanjšanju zdravju nevarnih maščobnih oblog v notranjosti trebušne votline.

*Stres pod nadzorom

Stres slabo vpliva na celotno telo. Zato ga je dobro imeti pod nadzorom. Pomagajte si z meditacijo, druženjem s prijatelji, ki vas spravijo v dobro voljo, branjem dobre knjige in z drugimi orodji, ki jih v pomoč pri stresu ponuja psihologija. Tudi gibanje je pri odpravljanju stresa izjemno koristno, nikar pa ob povečanem stresu ne posegajte po enormnih količinah hrane. Če že morate poseči po prigrizku, si privoščite košček (!) prave temne čokolade.

Temna čokolada vsebuje veliko antioksidantov, poleg tega pa v telesu spodbuja sproščanje endorfinov - hormonov sreče.

*Uživajte zadosti maščobnih kislin omega 3 

Z industrijsko predelano hrano zaužijemo veliko preveč maščobnih kislin omega 6, medtem ko še nikoli prej nismo zaužili tako malo maščob omega 3. Prav to naj bi bil razlog za mnogo bolezni sodobnega človeka. Maščobne kisline omega 3 in omega 6 se v telesu, v nasprotju s preostalo maščobo, ne uporabljajo zgolj za energijo ali shranjevanje. Oboje so biološko aktivne in imajo pomembno vlogo v različnih procesih (tudi pri strjevanju krvi). Maščobne kisline omega 6 pospešujejo vnetne procese, omega 3 pa jih zavirajo (imajo protivnetni učinek). Praviloma so vnetni procesi ključnega pomena za naše preživetje. Ob optimalnem delovanju zaščitijo naše telo pred okužbami in poškodbami. Kadar se v telesu nakopiči veliko več maščobnih kislin omega 6 kot omega 3, pride do pretiranega vnetnega odziva. Tako porušeno ravnovesje je lahko eden glavnih razlogov za razvoj bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, artritis, Alzheimerjeva bolezen in različne vrste raka.

Kot rečeno, so tudi maščobne kisline omega 6 nujno potrebne. Snovi, ki jih tvorijo v telesu, prispevajo k zoženju krvnih žil in omogočajo strjevanje krvi. Brez njih bi lahko že ob manjši ureznini izkrvaveli. Problem pa nastane, ko se jih v našem telesu nakopiči veliko več od omega 3. Podatek, da imamo pripadniki zahodne družbe namesto idealnega razmerja, ki je 1 : 4 v korist omega 6, v najboljšem primeru razmerje 1 : 8, v najslabšem pa celo 1 : 30, zato zbuja veliko skrb. Genetsko takšnemu razmerju še zdaleč nismo prilagojeni. In medtem ko imamo v telesu več kot dovolj maščobnih kislin omega 6, bi bilo dobro poskrbeti za dodaten vnos kakovostnih maščobnih kislin omega 3.

Najbolj zdravo povišamo raven maščobnih kislin omega 3 v telesu, če enkrat do dvakrat na teden jemo morsko hrano, na primer lososa.

* Poskrbite za zadostne količine vitamina D

Srce
Srce
Profimedia

Znanstveniki s Harvarda so že pred leti opozorili, da prenizka raven vitamina D v telesu povečuje verjetnost za razvoj bolezni srca. Vendar poleti s pridobivanjem zadostne količine vitamina D ne bi smeli imeti težav. Nikakor ne spodbujamo »praženja« na soncu, saj je to popolnoma nepotrebno in tudi nevarno. Vitamina D boste gotovo imeli dovolj, če se boste v dopoldanskih ali poznopopoldanskih urah za 15 minut prepustili nežnim sončnim žarkom.

V raziskavi univerze v Evanstonu je bilo ugotovljeno, da imajo ljudje, ki veliko časa preživijo na jutranji svetlobi, v povprečju nižji indeks telesne mase.

OPOZORILNI ZNAKI, DA VAŠE SRCE NE DELUJE PRAVILNO

Zaradi srčno-žilnih bolezni letno umre 17,3 milijona ljudi, in če se ne bomo primerno odzvali, bo to število v naslednjih 15 letih naraslo na 23 milijonov. V Sloveniji zaradi omenjenih bolezni vsako leto umre sedem tisoč ljudi, čez 15 let pa lahko to število znaša 9.300.

Tako moške kot ženske bolezen srca prizadene zaradi različnih razlogov, ki so povezani z določenim življenjskim slogom. Obstaja pa veliko znakov in opozoril na srčne težave, na katere bi se morali odzvati.

Zbrali smo 8 opozorilnih znakov, ki jih ne smete spregledati:

1. Bolečina, ki se širi v ramo

Veliko moških občuti bolečino v levi roki, ženske v obeh. Nekatere ženske so poročale tudi o nenavadni bolečini v komolcu, preden so doživele srčni napad. To se zgodi zato, ker bolečina iz srca potuje po hrbtenjači, kjer je povezanih veliko živcev telesa, zato se možgani zmedejo in mislijo, da vas roka resnično boli, čeprav imate težave s srcem. 

2. Kašelj, ki ne poneha

Kašelj je lahko vzrok številnih bolezni, lahko so tudi znak za težave s srcem. Vztrajno kašljanje, ob katerem se izloča sluz, zaradi krvi obarvana rožnato, je zelo pogosto znak srčnega popuščanja. Še resnejši znak je dispneja ali težko dihanje.

3. Ekstremni in nenavadni občutki tesnobe  

Kar nekaj študij je pokazalo, da ljudi, ki doživljajo resne napade tesnobe, pogosto doleti tudi srčni napad. Anksioznost lahko povzroči zelo stresen življenjski slog, lahko pa tudi različne motnje, vključno s panično motnjo in fobično anksioznostjo. Nekateri učinki tesnobe slabo vplivajo na vaše srce - tahikardija (motnje ritma srca), zvišan krvni tlak in zmanjšan srčni utrip.

4. Zatečeni gležnji, noge in stopala

Kakorkoli že, zatekanje nog, gležnjev in stopal je lahko tudi posledica resnejših zdravstvenih težav, kot so težave z ledvicami, srcem ali krvnim obtokom. Tudi nekatera zdravila lahko povzročajo otekanje gležnjev in stopal. Če vam oteka samo ena noga, medtem ko je druga videti zdrava, obiščite zdravnika, saj je to tipičen znak globoke venske tromboze.

 5. Pomanjkanje teka in slabost

Veliko bolnikov, ki trpijo za boleznimi srca, ima slab tek in čutijo slabost, tudi če pojejo le malo grižljajev. Razlog za to je kopičenje tekočine okoli jeter in črevesja, ki ovira pravilno prebavo. Tem simptomom po navadi sledijo tudi bolečine v trebuhu, in če imate oboje, nemudoma obiščite zdravnika.

6. Kožni izpuščaji in nenavadne lise

Dve ločeni raziskavi, ki sta bili objavljeni v revijah The Journal of Allergy and Clinical Immunology in Journal of the American College of Cardiology, sta pokazali, da so izpuščaji in lise zelo resen znak za bolezni srca. To so znaki, da ima človek povišan krvni tlak in holesterol.   

7. Izguba zavesti, omedlevice

Med srčnimi bolniki sta omedlevica in izgubljanje zavesti zelo pogosta, kar je posledica tega, da srce slabo črpa kri po žilah. Če ste brez sape in tudi za kratek čas izgubite zavest, pojdite takoj k zdravniku, da vam pregleda srce.

8. Bolj bleda ali celo modrikasta koža

Bleda koža ni med najpogostejšimi simptomi, toda ko se pojavi, je to posledica zmanjšanega pretoka krvi, zmanjšanega števila rdečih krvnih celic in je lahko znak, da vaše srce ne črpa krvi tako, kot bi moralo. Šok je glavni razlog za ta simptom in bledica se lahko pojavi po celotnem telesu ali na določenem delu telesa, na primer okončini. Če opazite bledico, ne delajte panike, morda ste le slabokrvni. Pojdite k zdravniku, da preveri vaše zdravje.

Poudarek: Ne pozabite - preventiva je za zdravo srce najpomembnejša. Poskušajte živeti zdravo, pazite na prehrano, gibajte se, ne kadite in ne pretiravajte z alkoholom. Bodite pozorni tudi na signale, ki vam jih pošilja telo.

Gelee royale cardio

Gelée royale cardio.jpg
Gelée royale cardio

Podprite delovanje srca in ožilja ter okrepite svoje telo

Obremenjujoč življenjski slog je dandanes prisoten pri številnih zaposlenih posameznikih. Premalo gibanja, stres, pomanjkanje spanca, neuravnotežena in predelana prehrana, povečano uživanje sladkorja, prekomerna telesna teža, nezdrave navade, kot sta kajenje in uživanje alkohola, oslabijo imunski sistem ter povečujejo vnetne procese v telesu, ki se lahko sčasoma razvijejo v kronična obolenja, med katerimi so najpogostejše srčno-žilne bolezni.

Gelée royale cardio z vitaminom B1 ponuja podporo delovanju srca in ožilja skupaj z edinstveno močjo najvišje vsebnosti 2000 mg matičnega mlečka

Kako matični mleček vpliva na zdravje srca in ožilja?

Matični mleček ima kot superživilo izjemne pozitivne učinke na celoten človeški organizem. Njegova tradicionalna uporaba je danes podkrepljena s študijami, ki prinašajo izjemne rezultate.

Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem je v sodelovanju z Medexom izvedla raziskavo o učinkih uživanja matičnega mlečka na ljudi (Petelin s sod., 2019). V raziskavi je bilo ugotovljeno, da ima neprekinjeno jemanje 2000 mg matičnega mlečka dnevno vsaj 2 meseca bistvene koristi pri ljudeh s povišanim indeksom telesne mase.

Izdelku so dodani ključni vitamini, ki ponujajo podporo vašemu srcu ter zmanjšujejo utrujenost in izčrpanost. Vitamin B6 prispeva k presnovi homocisteina. Pomanjkanje B6 lahko vodi do nevarnega povišanja homocisteina v obtoku, kar je povezano s povišanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Vitamin K prispeva k normalnemu strjevanju krvi, vitamin D pa prispeva k normalni ravni kalcija v krvi. Kombinacija obeh deluje v sinergiji, ki pripomore k odstranjevanju odvečnega kalcija iz krvi in ustreznemu nalaganju v kosti. Odvečne količine kalcija v krvi namreč lahko prispevajo k razvoju srčno-žilnih bolezni. Vitamin K2 je patentirana oblika mikroinkapsuliranega vitamina K2- trans MK-7 (K2VITAL® Delta), za katerega sta značilni visoka absorpcija in stabilnost.

Gelée royale cardio 2.jpg
Gelée royale cardio

Komu je namenjen izdelek Gelée royale cardio?

  • Vsem, ki želijo podpreti delovanje srca.
  • Kronično utrujenim ljudem, ki so nenehno brez energije.
  • Odraslim z močno obremenjujočim življenjskim slogom, ki želijo zmanjšati negativne vplive na srce.
  • Ljudem s povečanimi psihofizičnimi obremenitvami in aktivnim športnikom.
  • Vsem, ki želijo okrepiti imunski sistem.
  • Ljudem s prekomernim indeksom telesne mase.

Obolevnost epidemioloških razsežnosti

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da so srčno-žilne bolezni glavni vzrok umrljivosti po vsem svetu. Letno zaradi bolezni, ki vključujejo srčni infarkt, možgansko kap in srčno popuščanje, prezgodaj umre kar 20,7 milijona ljudi. Tudi v Sloveniji so bile srčno-žilne bolezni po podatkih NIJZ leta 2019 vzrok kar za 45 % smrti pri ženskah in 31 % smrti pri moških. Kar dve tretjini Slovencev imata denimo povišan holesterol, ki je eden najbolj ogrožajočih dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih zapletov. Obremenjujoč sodoben življenjski slog z neuravnoteženo prehrano, predelano hrano z veliko sladkorja, premalo gibanja in spanja, stresom, nezdravimi navadami, kot je kajenje, in prekomerno telesno težo, je glavni krivec za oslabljen imunski sistem ter številne vnetne procese, ki nazadnje privedejo do kroničnih bolezni, med katerimi so na prvem mestu prav težave s srcem in ožiljem.

Za zdravje srca in ožilja lahko največ naredimo sami s spremembami življenjskega sloga: z uravnoteženo prehrano z veliko sadja, zelenjave in zdravih maščob; z rednim gibanjem (150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe na teden), ki naj vključuje čim več hoje; dovolj spanja in sproščanja; usvajanjem učinkovitih tehnik za spopadanje s stresom; pozitivno miselno naravnanostjo … Zanesljivo pa velja zdravje srca in ožilja podpreti tudi z vnosom naravnih bioaktivnih snovi. Posebno mesto med njimi imajo čebelji pridelki, zlasti matični mleček.

Izsledki dolgoletnih raziskav prelomni tudi v svetovnem merilu

Pri Medexu v okviru svoje razvejane raziskovalne dejavnosti – imajo svojo registrirano raziskovalno-razvojno skupino – v sodelovanju s strokovnimi ustanovami že vrsto let proučujejo blagodejne učinke matičnega mlečka, edinstvene snovi, s katero čebele hranijo zarod in ki vsebuje vsa potrebna hranila za njihov razvoj. Sledijo tudi pomembnim kliničnim študijam v svetovnem merilu. Zadnja leta so ravno v povezavi z matičnim mlečkom prinesla številne nove znanstvene izsledke. Tako so v Medexu v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem prvi na svetu dokazali, da matični mleček zmanjšuje sistemsko vnetje v telesu (Petelin s sod., 2019), ki ima ključno vlogo pri razvoju srčno-žilnih bolezni.

»V raziskavi smo ugotovili, da neprekinjeno jemanje 2000 mg matičnega mlečka dnevno vsaj 2 meseca zniža raven skupnega holesterola za 8 % ter sistemsko vnetje za 21 %. Za 17 % se poviša leptin, hormon, ki sproža občutek sitosti. Prav tako se za kar 35 % dvigne nivo bilirubina. To je še posebej pomembno, saj višje koncentracije bilirubina v normalnem rangu zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni in možnost srčnega infarkta ter možganske kapi kar za 20–30 %. Ugotovili smo tudi dvig skupnega antioksidativnega potenciala seruma (sposobnost krvi, da nevtralizira škodljive proste radikale) za 45 %, kar nakazuje pozitivni učinek na zmanjšanje tveganja za srčno-žilne zaplete,« pojasnjuje dr. Rok Kopinč, direktor Medexa in vodja Medexove raziskovalno-razvojne skupine.

Zakaj je Gelée royale cardio tako učinkovit? 

Gelée royale cardio vsebuje kar 2000 mg matičnega mlečka s standardizirano vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin 10-HDA. To je najvišja vsebnost matičnega mlečka v naših izdelkih do zdaj.

Ob tem vsebuje še koencim Q10, vitamine B1, B6, D3, K2, E in propolis. Vitamin B1 ima vlogo pri delovanju srca, prispeva k delovanju živčnega sistema in normalnemu psihološkemu delovanju. Vitamin B6 prispeva k presnovi homocisteina, normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, uravnavanju delovanja hormonov in imunskega sistema.

Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema, prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti, zob in delovanju mišic. Vitamin K prispeva k normalnemu strjevanju krvi in k ohranjanju zdravih kosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Značke: srce, zdravje

tek, srce

Profimedia