Izšla je nova številka!

Poslovite se od gubic

Naj pomlad s pomočjo kolagena zasije tudi na vaši koži!

Zlata pravila ustne higiene

Skrb za ustno higieno ni le modni trend, ampak je nujno tako za zdravje zob kot vsesplošno počutje. Pravilna in zadovoljiva higiena zob in ustne votline ima pozitivne učinke na celotno telo in orga

Izgorelost - bolezen nove dobe

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zdravje

Izgorelost - bolezen nove dobe

Jej zdravo

Naporni dnevi v službi, natrpan urnik, težave v osebnem življenju – vsakdanjik v sodobnem svetu se odvija v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in vedno novimi izzivi.

Vsak trenutek je izkoriščen za dosego ciljev, a žal v tem hitrem tempu marsikdo pozabi na enega najpomembnejših dejavnikov - lastno dobro počutje in zdravje. Večina nas tako nenehno živi v stresu. Na to smo se že kar nekako navadili – čeprav se nam negativni učinki kopičijo in nas obremenjujejo tako psihično kot telesno. Nikar jih ne podcenjujmo. Ker gre za zdravje, se je treba zaščititi.

Kaj povzroči stres?

Nekaj je treba razčistiti takoj na začetku: ni vsak stres enak. Pod poimenovanjem stres je združenih več obrazov, vsi pa niso negativni. Poznamo tudi pozitivni stres, ki je običajni spremljevalec športnih dejavnosti, zagnanosti, s katero se lotevamo novih nalog, sveže zaljubljenosti in še in še … Ta stres je pomemben in nujen del življenja, saj povečuje našo zmogljivost, učinkovitost in motivacijo. Nekoč je bila ta oblika stresa odločilna pri preživetju – v nevarnih situacijah je našim prednikom pomagala najti rešitev ter izhod iz nevarnih situacij. Predniki so se na stresne okoliščine odzvali z bojem ali begom ter se tako nemudoma rešili notranje napetosti.

Danes je drugače. Celo nasprotno. Najpogosteje poskušamo notranjo napetost ignorirati in jo podcenjujemo. Mislimo, da tako obvladujemo stres. Pa ni res. Kajti z zanikanjem ne izničimo njegovega učinka na naše telo. Če je to dlje v stanju alarmantne vznemirjenosti, lahko govorimo o negativnem stresu.

Izgorelost je v zadnjih letih postala vse pogostejša, in to predvsem zaradi povečane delovne obremenitve ter negotovosti v zaposlitvah. Številna delovna mesta so postala zahtevnejša, s povečano količino dela ter višjimi pričakovanji glede uspešnosti, kar pogosto privede do občutka pritiska in stresa. V številnih panogah tudi ni več zagotovljena varnost zaposlitve, kar postavi delavce pod dodaten pritisk, da obdržijo svojo službo, s čimer se lahko povežeta občutek tesnobe in stresa, predhodnika izgorelosti. Pomemben dejavnik pri izgorelosti je tudi naraščajoča uporaba tehnologije, ki omogoča posamezniku, da je povezan s službenimi obveznostmi 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Čeprav se to sliši priročno, lahko vodi v zabrisovanje meja med delom in zasebnim življenjem. Zaradi tega je ustvarjanje zdravega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem vse težje, kar lahko vodi v občutek preobremenjenosti in izgorelosti.

profimedia-0629841669 (1).jpg
Kaj povzroči stres?
Profimedia

profimedia-0069816624 (1).jpg

Posledice negativnega stresa

Prve zaznavne posledice negativnega stresa se kažejo kot manjša učinkovitost in upad koncentracije, pojavijo se motnje v spanju, težave z želodcem in s prebavo, visok krvni tlak, vrtoglavica, mravljinci po telesu. Čezmerna izpostavljenost stresu lahko povzroča tudi neplodnost. A poleg telesnih posledic so tu tudi psihične. Teh nikar ne zanemarite. Kažejo se kot nenehna slaba volja, razdražljivost, strah pred druženjem, želja po izolaciji, brezvoljnost, tesnoba, neke vrste depresija zaradi izčrpanosti. Najbolj znana posledica daljšega stresa je t. i. sindrom izgorelosti (burn out sindrom), ki pa mu ne podlegajo le zaposleni, temveč se lahko pojavi tudi zaradi stresa v zasebnem življenju. Gre za preplet osebnih karakteristik in okoljskih dražljajev, zato se prag, pri katerem začnemo občutiti stres, med posamezniki razlikuje.

Stres pa pomembno vpliva tudi na proces staranja celic, predvsem zaradi dveh ključnih mehanizmov: oksidativnega stresa in vnetja. Oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali, pospešuje proces staranja celic in prispeva k razvoju različnih bolezni. Stres lahko sproži tudi vnetne odzive v telesu. Kronično vnetje je povezano s številnimi boleznimi, vključno s srčno-žilnimi, diabetesom in nevrodegenerativnimi boleznimi. Poleg tega lahko kronično vnetje pospešuje staranje celic in vpliva na njihovo funkcijo.

Daljša izpostavljenost stresu torej zmanjšuje produktivnost in pospešuje biološko staranje organizma. Kdor se biološko stara hitreje, ima krajšo pričakovano življenjsko dobo in večjo verjetnost za predčasen razvoj kroničnih in starostnih bolezni.

Kaj je izgorelost?

Izgorelost je stanje psihofizične in čustvene izčrpanosti, ki nastane po več letih izčrpavanja organizma. Izgorel človek pride do stanja močnega padca telesne energije, težko ohranja budnost in ne more se koncentrirati. Obenem se mu trga miselni tok, pozablja, je anksiozen, neodločen, motijo ga lahko že vsakdanji senzorni dražljaji. Tako pride do stanja, ko ni sposoben opravljati vsakodnevnih opravil, kaj šele delati.

Izgorelost lahko jemljemo tudi kot pomoč narave, resen opomin, ki človeku pokaže, da ni na pravi poti, da ne živi svojega življenja, vsaj ne takega, kot bi ga lahko. S simptomi, kakršni se pojavijo, človeka prisili v spremembo. Spravi ga v stanje, ko dobi uvid v dosedanje lastno delovanje in se zave druge vrednosti svojega življenja. Spodbudi ga, da se zbliža s seboj, naredi nekaj zase in izstopi iz začaranega kroga nenehnega pehanja za rezultati ter zlorabljanja sebe in svoje energije. A za tako okrevanje je potrebno kar nekaj časa, vsaj pol leta, po navadi še več, in zahteva tudi veliko osebne angažiranosti, sicer se občutki lahko vrnejo tudi ob spremembi okolja.

profimedia-0152294277 (1).jpg

Kako se spet vrniti v aktivno življenje po izgorelosti oz. kako si pomagati, če ste v življenju pod nenehnim stresom?

Kako se torej spopasti z izgorelostjo, kako se sprostiti in predvsem, kako upravljati stres, ki je glavni krivec za nastale težave? Izgorel človek, ki nima ne volje ne energije, da bi zbral moč in se korak za korakom po izgorelosti spet vrnil v aktivno življenje, potrebuje konkretne rešitve. To so nasveti, kaj lahko sami naredite za boljše počutje in več energije.

1. Jejte bolj zdravo

Veliko ljudi se zaradi izgorelosti tudi zredi, saj posegajo po nezdravih prigrizkih, ki so pri roki. Človeku brez volje se vendar ne ljubi hoditi na tržnico in si kuhati zdravih obrokov. Rešitev: začnite jesti bolj zdravo. Pijte več vode, jejte hrano z več vlakninami, vitamini in minerali. Že bolj zdrav način prehrane vas bo navdal z boljšim počutjem in več mirnosti.

2. Poskrbite za dober spanec

Spanje je za zdravje skoraj bolj pomembno kot gibanje in zdrava prehrana. Dovolj spanja pomeni tudi bolj hitre in odzivne možgane, boljši videz in več kreativnosti. Dovolj spanja nam podaljša življenje in le naspan človek lahko začne reševati probleme ter spreminjati svoje življenje na bolje. Vsakodneven dober spanec je bolj pomemben kot eksotične počitnice, veliko denarja in vroč seks - spanec je zakon. Pomembno je, da poskušate iti spat vedno ob isti uri, in da spite vsaj 7 do 8 ur. Če težko zaspite, si 1 uro pred spanjem pomagajte s pomirjevalnimi čaji z meto, sivko, meliso. Ne jejte vsaj 2 uri pred spanjem, saj boste sicer obremenili svoje telo, da bo moralo delati še ponoči, ko je sicer čas za regeneracijo. Če ne morete zaspati, si pomagajte z branjem knjige, izogibajte se telefonom, televiziji in računalnikom vsaj 1 uro pred spanjem, saj modra svetloba, ki jo sevajo te naprave, zmanjšujejo raven melatonina – spalnega hormona.

Pomanjkanje spanca je velikokrat glavni razlog za izgorelost! Tudi popoldanski spanec je povsem podcenjen in bi si ga morali večkrat privoščiti, vendar raziskave kažejo, da ne več kot 15 do 30 min, v nasprotnem primeru se lahko poruši spalni ritem.

profimedia-0511530131.jpg
Posledice negativnega stresa
Profimedia

3. Šport naj bo zabava

Skoraj nihče vam ne bo svetoval, da več počivajte in manj migajte, a dejstvo je, da če ste izgoreli, ni pametno, da preveč mučite svoje telo. Naj bosta šport in miganje zabava, sprostitev in nikar ponovno razlog za tekmo in boj za super rezultate. Telovadite, ker tako čutite, ker se potem bolje počutite, in ne zato, da boste hitrejši in močnejši od sodelavca. Miganje vam bo koristilo le, če boste v njem uživali. Pehanje za dobrimi rezultati vas bo znova spravilo le v stres.

4. Izklopite gretje, vklopite hlajenje

Naredite seznam ljudi, s katerimi ste redno v stikih. Potem naredite seznam prostorov, kjer se največ zadržujete - pisarna, avto, najljubša kavarna in dom. In končno naredite še seznam svojih običajnih dnevnih aktivnosti - od pranja perila do službenih sestankov. Potem si vsako stvar pričarajte v glavi in opazujte, kako vaše telo reagira nanjo. Ali čutite napetost, vam začne trzati čeljust ali pa se nasmejete in začutite sproščenost. Seveda iz svojega življenja ne boste mogli izločiti prav vseh 'motilcev ali gretja', a vseeno boste vedeli, kaj vas v življenju hitro pomiri oz. ohladi. Naučiti se morate, kako se spraviti v boljše razpoloženje in počutje. Na primer, če ste doma z bolnim otrokom, pokličite zdravo prijateljico, za katero veste, da vas vedno spravi v dobro voljo. Tudi ko imate veliko dela, se naučite odklopiti, pojdite na sprehod ali pocrkljajte psa - sprostite se vedno, ko je to le možno. Poskrbite za smeh - s prijatelji ali s svojo najljubšo humoristično serijo.

5. Vadite mirnost

Saj veste, nekateri radi gledajo kuharske oddaje in histerične kuharje, ki popolnoma izgubijo živce ob razkuhanih testeninah. Drugi ne morejo nadzirati svoje jeze, ko se pokvari računalnik ali se pojavijo težave z avtomobilom. Praktično vsak ima vsaj eno stvar, ki ga popolnoma spravi ob živce; no, večina nas ima več takih stvari. Na vse te težave bi bilo zagotovo boljše in bolj produktivno odreagirati z mirnostjo, ki pa ne pride kar sama. Vadite, kako ostanete mirni in kako ne izbruhnete ob vsaki manjši težavi. Ponavljajte sami pri sebi, da boste vse lažje rešili, če boste mirni in prijazni - boste videli, da pomaga.

ZAŠČITITE TELO PRED STRESOM, OHRANITE VITALNOST!

Stresu v vsakdanjem življenju se ne moremo povsem izogniti, lahko pa omilimo njegove posledice, kot so izgorelost in prezgodnje staranje ter s tem povečamo produktivnost in upočasnimo biološko staranje organizma z ANTI-AGING podporo na celični ravni.

Kaj je Beelixir in zakaj je tako poseben?

Beelixir_02718.jpg
Beelixir

Beelixir je naravno anti-aging prehransko dopolnilo za podporo celičnim funkcijam in upočasnitev biološkega staranja organizma. Posebej priporočljiv je za vse starejše od 30 let, ki so pogosto izpostavljeni stresu in želijo zmanjšati njegov vpliv na telo.

Poseben je prav zaradi svoje edinstvene formule ROYAL YOUTH™. Gre za standardizirano kombinacijo matičnega mlečka, nikotinamid adenin dinukleotida (NAD) in koencima Q10 s cinkom ter vitaminoma D3 in B1.

Matični mleček je ključna hrana čebelje matice, zaradi katere postane najdlje živeča čebela v panju in edina plodna. Raziskave kažejo, da matični mleček podaljšuje življenjsko dobo ne le čebelam, ampak tudi drugim živalskim vrstam za 10 do 20 %, blaži vnetne procese, spodbuja regeneracijo celic, aktivira sirtuine (beljakovinedolgoživosti) in povečuje odpornost telesa proti stresu.

Beelixir_02798.jpg
Beelixir

NAD je ena izmed najpomembnejših molekul v človeškem telesu, med drugim je nujen kofaktor za encime, ki sodelujejo pri popravljanju poškodb v DNK. Več kot je poškodb DNK (kar se zgodi s staranjem), več NAD se preusmeri za delovanje encimov, ki te poškodbe popravljajo. Posledično primanjkuje NAD za sirtuine, ki uravnavajo izražanje genov. Posledica tega pa je nepravilno delovanje celic. NAD v našem telesu s staranjem upada. Do 50. leta starosti ima povprečna oseba le polovico NAD, ki ga je imela v mladosti. Do 80. leta pa se NAD zmanjša na samo 1- do 10-odstotno raven.

Koencim Q10 je nujen dejavnik, ki skupaj z NAD sodeluje pri proizvodnji celične energije ATP v mitohondrijih. Poleg tega deluje kot antioksidant, ki preprečuje oksidativne poškodbe celičnih membran in obnavlja preostale celične antioksidante ter je pomemben za podvajanje in popravljanje DNK. Podobno kot NAD tudi količina koencima Q10 v telesu s starostjo upada.

Beelixir s svojo edinstveno formulo prispeva k:

· normalni delitvi celic,

· normalni sintezi DNK,

· sproščanju energije v celici,

· zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

***null***

Profimedia