Zdravje
Črevesje zdravimo od zgoraj navzdol
V sodobnem svetu nas zaradi življenjskega sloga in pomanjkanja ključnih hranil, skromnega vnosa prehranskih vlaknin in prevelikega deleža predelanih živil pestijo prebavne težave, kot so napihnjenost, zgaga, slabost, bolečine v trebuhu, driska ali zaprtje.
Ni dobrega zdravja brez zdravega črevesja
Brez zdravega črevesja je nemogoče biti zdrav. Velja pa tudi obratno: nemogoče je imeti zdravo črevesje, če možgani niso zdravi, če nam sladkor niha, ščitnica slabo deluje in podobno.Težave s prebavo so pomemben pokazatelj stanja našega telesa. Zato je ključno prepoznati znake, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska, zaprtje, čezmerno tvorjenje plinov, slabost in nepojasnjena izguba teže, psihične težave, tesnoba, depresija, glavoboli, občutljivosti za hrano, bolečine v sklepih, avtoimunske bolezni, težave s kožo, kot so akne, luskavica, ekcemi, zgaga, kardiovaskularne težave, slaba odpornost, astma in kronični sinusitis.
Procesirana hrana, stres, pomanjkanje spanca ...
Obstaja širok nabor razlogov, zakaj se pojavijo težave s prebavo. Eden najpogostejših je preveč predelane hrane z umetnimi dodatki, transmaščobami, sladkorjem in umetnimi sladili. Ta oslabi prebavno funkcijo in povzroči neravnovesje v črevesni flori. Na prebavo močno vplivajo tudi stres v vsakodnevnem življenju, strupi iz okolja, pomanjkanje spanca in premalo gibanja. Urejena prebava se kaže s sposobnostjo prebavnih encimov, da pravilno razgradijo hrano, in črevesja, da učinkovito vsrka hranila ter jih po krvnem obtoku dostavi telesnim celicam, kjer so nujno potrebna.
Ko postane prepustno, se nam ne piše nič dobrega
Jemanje zdravil, kot so antibiotiki, nesteroidni antirevmatiki, kronični stres, pitje alkohola, žita in gluten, avtoimunske bolezni ali neugotovljena in nezdravljena občutljivost za hrano lahko povzročijo slabenje črevesnih sten. Posledično se lahko skoznje začnejo prebijati neprebavljeni delci hrane, bakterije in toksini, kar lahko sproži vnetne odzive in poveča tveganje za kronične bolezni. Ker je zaščitna pregrada v črevesju porušena, lahko postanemo bolj občutljivi za virusne in bakterijske okužbe, okrevanje pa je težje.
Škoda se tu ne ustavi. Dejavniki, ki vodijo do prepustnega črevesja, vodijo tudi do prepustnih možganov, kjer zaščitna membrana omogoči patogenom vstop v možgane. To povzroči vnetje, kar poškoduje možgansko tkivo, povzroči hitrejše staranje možganov in nevrološke ali psihiatrične bolezni, meglo, kap, diabetes, demenco, utrujenost, tesnobo, depresijo, pozabljivost, bolečino, kronično vnetje v telesu …
Delujmo s pristopom od zgoraj navzdol
Naš prebavni sistem je odvisen od več različnih delov, ki delujejo v zaporedju. Če kateri koli korak vzdolž tega zaporedja od možganov in ust navzdol ne deluje pravilno, bo to sprožilo motnje v delovanju drugje vzdolž prebavnega trakta. Če želite na primer vzpostaviti normalno črevesno floro v debelem črevesu, vendar imate težave zgoraj z delovanjem žolčnika ali s proizvodnjo želodčne kisline, boste imeli omejen uspeh pri vzpostavljanju črevesne flore.
Prehrana je prva v tem zaporedju. Če so hitra hrana, pecivo in pice vaša stalnica, nič, kar storite za podporo prebavi, ne bo imelo velikega učinka. Najpogostejša vnetna živila so sladkor, umetna sladila, predelana ali v olju ocvrta živila, alkohol, žita, mlečni izdelki, jajca in soja. V najboljšem primeru je lahko že uravnotežena prehrana in nekaj dopolnil morda vse, kar je potrebno za ponovno vzpostavitev zdravja črevesja.
Hrano dobro prežvečite
Za dobro prebavo je nujno hrano temeljito prežvečiti. To razbremeni želodec, trebušno slinavko in črevesje ter zmanjša nevarnost za vnetje črevesja in intoleranco na hrano. Najprej preštejte, kolikokrat žvečite, nato se navadite žvečiti, dokler hrana ni tekoča. S tem boste močno pripomogli k prebavi. V trenutku, ko začnete žvečiti, vaše možgansko deblo namreč aktivira proizvodnjo sline. Za pravilno prebavo potrebujete dovolj sline. Ne samo, da ta začne razgrajevati hrano, temveč tudi aktivira ključne lobanjske živce, ki sodelujejo pri požiranju, delovanju vagusnega živca, pretoku krvi v prebavnem sistemu, proizvodnji encimov in gibljivosti prebavil. Slina vsebuje tudi imunoglobuline, ki pomagajo pripraviti imunski sistem na izpostavljenost beljakovinam hrane, in proizvaja prebavne encime, ki pomagajo razgraditi škrob.
Imate dovolj želodčne kisline?
Tudi dovolj želodčne kisline je pomembno za urejeno prebavo. Pomaga namreč preprečiti razvoj prepustnega črevesja z razgradnjo beljakovin v hrani na manjše aminokisline. V nasprotnem primeru imunski sistem črevesja prepozna neprebavljena živila kot nevarne vsiljivce, kar lahko povzroči sistemsko vnetje. Poleg tega sterilizira tanko črevo, kar prepreči čezmerno rast bakterij in spodbudi žolčnik k izločanju žolča za razgradnjo maščob. Nemogoče je popraviti prepustno črevesje, obnoviti delovanje črevesja ali bistveno izboljšati črevesni mikrobiom, dokler imate težave z žolčnikom in žolčnimi kamni.
Več rastlinskih vlaknin za več koristnih črevesnih bakterij
Zadnja postaja pred izločanjem je debelo črevo, katerega naloga je vsrkati vodo in elektrolite. Debelo črevo je tudi dom črevesne flore, ki močno vpliva na vse vidike našega zdravja s sproščanjem peptidov, hormonov in potrebnih bakterijskih stranskih produktov, ki vplivajo na delovanje možganov, srca in ožilja ter imunskega sistema. V debelem črevesu imajo probiotiki in prebiotiki svoj učinek. Bolj je vaša prehrana raznolika in več rastlinskih vlaknin zaužijete, več raznolikih črevesnih bakterij boste imeli, kar podpira bolj zdrav mikrobiom in imunski sistem. A kot rečeno, črevesja ne morete začeti zdraviti na ravni mikrobioma; začeti morate zgoraj in se premikati navzdol. To v prevodu pomeni, da je prvi pogoj za zdravo črevesje pravilna prehrana, nato pravilno delovanje možganov, dovolj sline, temeljito žvečenje hrane, sposobnost požiranja in sprožitve črevesne gibljivosti, dovolj želodčne kisline, prebavnih encimov in žolča, nepoškodovane črevesne resice in črevesna stena, ki omogoča vsrkanje mikrohranil ter podpira zdrav imunski sistem. Šele ko poskrbimo za vse te dejavnike, pride na vrsto skrb za živahen mikrobiom.
Kaj pomaga pri zaprtju?
Pri zaprtju so ključni zdrava prehrana, dovolj vsakodnevnega gibanja, povečan vnos vlaknin, saj mehčajo blato in spodbujajo črevesno gibljivost. Prav tako je pomembno piti dovolj vode, saj dehidracija lahko prispeva k zaprtju. Nekatera zelišča, kot je sena, lanena semena ali prehransko dopolnilo magnezijev citrat ter prehranski dodatki, ki vsebujejo vlaknine, lahko prav tako pomagajo. Vsakodnevno izbiranje zdrave hrane je odločilnega pomena za uravnoteženo črevesno floro, prebavo in splošno dobro počutje.
Pri tem pa je funkcionalna medicina izjemno koristna, saj upošteva celostno zdravje posameznika in išče vzroke težav s prebavo. V funkcionalni medicini vemo, da mora biti prehrana vedno prilagojena posamezniku, saj živilo, ki lahko nekomu zelo škodi, morda drugemu koristi. Da lahko ugotovimo vzroke, ki jih nato odpravljamo drugega za drugim, obstajajo poglobljena testiranja prebave in črevesja, prav tako so na voljo testiranja, ki preverijo občutljivost za kuhano, surovo hrano in kombinacije različnih živil, da se ugotovijo morebitne reakcije imunskega sistema na živila. Za začetek pa je koristno vedeti, da so tudi preveč hrane in prevelike porcije lahko razlog za slabo prebavo ter težave.
NASVET
Naše babice so si nekoč ob zaprtosti pomagale s sokom sliv, kar velja za preverjeno rešitev. Slive so že same dobre za prebavo, za zdravo črevesje pa je treba spiti tudi dovolj tekočine. Ne pozabimo na redno uživanje vlaknin, veliko jih namreč najdemo v semenih. Priporočajo se lanena, študije pa so naklonjene tudi semenom indijskega trpotca, ki v stiku z vodo nabrekne in ustvari naraven gel, ki mehča blato ter olajša odvajanje.
Najboljša prehrana za zdravje črevesja
· Veliko sveže zelenjave ter malo sadja za vlaknine, vitamine in minerale.
· Kakovostne beljakovine iz pustega mesa (pašnih živali brez hormonov in antibiotikov), ribe in stročnice.
· Fermentirana živila, kot je surovo neprekuhano in nepasterizirano kislo zelje, ki vsebuje žive probiotike, za uravnoteženje črevesne flore.
· Zdrave maščobe iz oreščkov, semen, avokada in olivnega olja.
Izogibanje procesirani hrani, transmaščobam, sladkorju in umetnim dodatkom.